- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ujedinjene nacije - Sputnik Srbija

UŽIVO UN: Gutereš spreman da pomogne Rusiji i Ukrajini da okončaju sukob

Pratite nas
Ukrajinske snage pokušale da izvedu kontranapad kako bi povratili Soledar, međutim u to pokušaju izgubili su 200 ljudi. Nakon pada Soledara glavna pažnja se prebacuje na Artjomovsk. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da je spreman da bude posrednik u situaciji oko Ukrajine.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:55 13.01.2023
Kina u UN: Dalje isporuke oružja Kijevu mogu da izazovu veći sukob
Dalje isporuke oružja Kijevu i uvođenje dodatnih sankcija Rusiji mogu da izazovu sukob većih razmera, izjavio je stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama na zasedanju Saveta bezbednosti UN.
„Eskalacija sankcija ili isporuka oružja samo će otežati situaciju, a mogli bi čak i da isprovociraju sukob većih razmera“, istakao je diplomata.
On je, takođe, rekao da je sadašnja kriza u Ukrajini posledica dugoročne neravnoteže u Evropi u sferi bezbednosti.
22:47 13.01.2023
Nebenzja: Rusija spremna da se ciljevi specijalne vojne operacije ispune mirnim putem
Rusija je spremna za scenario, prema kojem bi ciljeve specijalne vojne operacije bilo moguće postići mirnim putem, a u protivnom slučaju, zadaci će biti ispunjeni vojnim metodama, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ruski ambasador pri toj organizaciji Vasilij Nebenzja.
„Završetak specijalne vojne operacije biće moguć tek onda kada s teritorije Ukrajine više ne bude pretila opasnost Rusiji i kada se završi diskriminacija ruskojezičkog stanovništva u toj zemlji“, istakao je Nebenzja.
22:44 13.01.2023
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska ambasada: Moguće je da ukrajinska vojska sprema napad hemijskim oružjem na naše snage
22:43 13.01.2023
21:50 13.01.2023
„Mirovni plan“ Zelenskog nema veze sa stvarnošću
„Mirovni plan“ koji predlaže ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nema ništa zajedničko sa stvarnošću, izjavio je novinarima stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.
„Oni uvek istupaju sa raznim ekstravagantnim idejama, uključujući ‘mirovni plan’ u deset tačaka, koji nema veze sa realnošću“, rekao je Nebenzja.
21:50 13.01.2023
UN: Gutereš spreman da pomogne Rusiji i Ukrajini da okončaju sukob
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš spreman je da pomogne Moskvi i Kijevu da se sukob u Ukrajini okonča, izjavila je na sednici Saveta bezbednosti UN zamenica generalnog sekretara za politička pitanja Rozmari Di Karlo.
„Nema nikakvih znakova da borbe prestaju. Preovladava ratna logika, u kojoj sada ima veoma malo mesta za dijalog, ako ga uopšte ima. Ali, svi ratovi se završavaju, pa će se i ovaj završiti“, rekla je Di Karlo.
Prema njenim rečima, Ukrajina, Rusija i svet ne mogu da dozvole da se ovaj rat nastavi. Generalni sekretar je, istakla je ona, spreman da pomogne stranama da se okonča ovaj besmisleni i neopravdani sukob na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava.
20:34 13.01.2023
Kuleba i Blinken razgovarali o vojnoj pomoći Kijevu
Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba objavio je na Tviteru da je sa američkim državnim sekretarem Entonijem Blinkenom razgovarao o vojnoj pomoći Ukrajini.
Kuleba je naglasio da je bilo reči o načinima povećanja američke i međunarodne pomoći Ukrajini, uključujući vojnu, kao i isporukama tenkova zapadne proizvodnje Kijevu.
U Stejt departmentu su potvrdili razgovor i istakli da je državni sekretar podvukao da je podrška Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini nepokolebljiva, što se odražava u isporukama savremenih PVO sistema i oklopnih vozila iz američkih rezervi.
20:03 13.01.2023
Italija odobrila slanje PVO sistema SAMP/T Ukrajini
Italija je odlučila da pošalje Ukrajini PVO sisteme srednjeg dometa SAMP/T, saopštilo je vojno izdanje RID, pozivajući se na sobstvene izvore.
Ističe se da je predaju savremenih sistema „pre dva-tri dana“ odobrila premijerka Italije Đorđa Meloni.
U članku se navodi da je pitanje predaje ovog sistema Kijevu ostajalo nerešeno, „jer Ministarstvo odbrane i vojske nije bilo saglasno, imajući u vidu da Italija poseduje samo pet baterija SAMP/T, a jedna od njih se trenutno nalazi u Kuvajtu“.
„Zatim je jak pritisak Vašingtona – pominje se čak i telefonski poziv (američkog predsednika Džozefa) Bajdena Melonijevoj, odlučno promenilo sliku i Italija je, preliminarno, pristala“, navodi se u članku.
Prema izdanju, „postoje glasine“ da će baterija biti predata u delovima, jer se sastoji od francuskih i italijanskih komponenti, s obzirom da je SAMP/T rezultat zajedničkog rada Italije i Francuske.
19:28 13.01.2023
Kijev: Već dobijamo teško naoružanje od Zapada
Šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrej Jermak izjavio je da je Ukrajina već počela da dobija teško naoružanje od Zapada.
Prema njegovim rečima, Ukrajini su potrebni teško naoružanje i tenkovi.
„Ne mogu da vam otkrivam sve detalje, ali mogu da vam kažem da smo, zapravo, već počeli da dobijamo teško naoružanje od naših evropskih partnera. Uveren sam da će se te isporuke nastaviti“, rekao je Jermak za francuski televizijski kanal BFMTV.
19:06 13.01.2023
Vozilo šefa administracije Berdjanskog okruga dignuto u vazduh
Ukrajinske specijalne službe izvršile su teroristički akt u Berdjansku kada je dignut u vazduh minirani automobil šefa administracije Berdjanskog okruga Alekseja Kičigina, saopštile su gradske vlasti na Telegram kanalu.
Prema saopštenju, Kičigin srećom nije povređen, jer je na vreme primetio sumnjivi predmet ispod službenog automobila. Gradske vlasti poručuju da nečovečna akcija neće uticati na rad vojno-civilne administracije Berdjanskog okruga.
18:47 13.01.2023
EK: Nova pomoć u januaru za Ukrajinu – najveća u istoriji EU
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je da EK namerava da u januaru dodeli Ukrajini prvu tranšu iz novog paketa makroekonomske pomoći.
Ona je istakla da je vrednost ovog paketa makroekonomske podrške najveća u istoriji Evropske unije.
18:18 13.01.2023
Ruska vojska u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ministarstvo odbrane Rusije: Ovako je oslobođen Soledar
18:07 13.01.2023
Grosi: Pregovori o zoni bezbednosti oko Zaporoške nuklearke napreduju, mada sporo
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je da konsultacije s ruskom i ukrajinskom stranom o formiranju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane napreduju, iako proces i dalje ne teče operativno.
Međunarodna agencija za atomsku energiju je saopštila da će Grosi sledeće nedelje posetiti Ukrajinu i obići nuklearne elektrane, u kojima treba da budu razmešteni eksperti te agencije.
On će u Kijevu razgovarati s visoko rangiranim predstavnicima ukrajinske vlade o pitanju formiranja zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane.
„Moje konsultacije s Ukrajinom i Rusijom napreduju, mada ne tako brzo kako bi trebalo. I dalje se nadam da ćemo uspeti da se dogovorimo i da uskoro uspostavimo tu zonu“, naveo je Grosi.
U saopštenju se dodaje da će Grosi posetiti Južnoukrajinsku i Rovensku nuklearnu elektranu, kao i Černobilj, kako bi pokrenuo misije koje čine po dva eksperta Međunarodne agencije za atomsku energiju. Tim od dvoje ljudi biće takođe poslat u Hmeljnicku nuklearnu elektranu.
Grosi je, takođe, rekao da je ove sedmice u Zaporošku nuklearnu elektranu stigla nova grupa koju čine tri stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju.
16:37 13.01.2023
Ukrajinske snage granatirale popravni zatvor u DNR
Ukrajinska vojska granatirala je popravni zatvor u Gorlovki u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je gradonačelnik Ivan Prihodko.
U saopštenju se navodi da su u granatiranju oštećeni krov, vodotoranj i ograda. Prema rečima gradonačelnika, u napadu nema povređenih.
16:32 13.01.2023
LNR: Pokrenut krivični postupak protiv službenika OEBS-a zbog špijunaže
Saradnici Ministarstva državne bezbednosti Luganske Narodne Republike pokrenuli su krivični postupak protiv državljanina Velike Britanije, službenika Specijalne posmatračke misije OEBS-a zbog „špijunaže“, saopšteno je Sputnjiku iz Ministarstva.
U saopštenju portparola resora navodi se da je saradnik OEBS-a u okviru programa partnerstva sa NATO prenosio informacije ukrajinskoj strani, koje je ona zatim koristila za granatiranje teritorija LNR.
Prema rečima portparola, tokom operativnih i istražnih aktivnosti utvrđeno je da je službenik OEBS-a, britanski državljanin Dejvid Orels, koji je obavljao dužnost rukovodioca grupe za tehnički nadzor – operatora bespilotnih letelica misije Luganske ekipe, po zadatku stranih specijalnih službi jedne od NATO članica, prikupljao i odavao informacije „dobijene tokom obavljanja vazdušnog izveštavanja uz korišćenje dronova OEBS-a, o mestima dislokacije položaja, vojne opreme i naoružanja Narodne milicije LNR, kao i koordinate objekata civilne infrastrukture “.
16:01 13.01.2023
Šolc: Nastavićemo da koordinišemo akcije sa saveznicima
Nemačka će nastaviti da koordinira svoje akcije sa saveznicima uz podršku Ukrajine, neće biti ishitrenih odluka, rekao je novinarima nemački kancelar Olaf Šolc, komentarišući pitanje spremnosti isporuka nemačkih tenkova „leopard 2“ Kijevu.
Prema njegovim rečima, neće biti brzopletih odluka kad su u pitanju ozbiljne teme koje se tiču rata i mira, bezbednosti Nemačke i Evrope. Šolc je naglasio da je Nemačka već pružila značajnu pomoć Ukrajini.
15:54 13.01.2023
Mediji: Deseti paket sankcija EU protiv Rusije do 24. februara
Deseti paket sankcija Evropske unije protiv Rusije trebalo bi da bude usvojen krajem februara, a mogao bi da obuhvati dalja ograničenja rada ruskih medija i isključivanje većeg broja banaka iz sistema SVIFT, prenosi Rojters pozivajući se na izjave diplomata iz Poljske i Litvanije.
„Oni su izjavili da bi deseti paket sankcija trebalo da bude pripremljen do 24. februara“, navela je agencija.
Saopšteno je, takođe, da Varšava i Viljnus žele da se uvedu ograničenja ruskom nuklearnom sektoru, zabrana rada niza ruskih medija, isključivanje većeg broja banaka iz SVIFT-a i prekidanje trgovine dijamantima.
Prema mišljenju diplomata, dodatne sankcije bi trebalo da budu uvedene i Belorusiji.
Jedan od njih je, međutim, naveo da je „sve teže i teže dobiti neophodnu jednoglasnost u Evropskoj uniji“ kada je reč o novim antiruskim sankcijama.
15:45 13.01.2023
Kijev se protivi predlogu Makrona o davanju garancija bezbednosti Rusiji
Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da je protiv predloga predsednika Francuske Emanuela Makrona da se Rusiji daju garancije bezbednosti.
„Sada, ako me pitate da li su Rusiji potrebne garancije bezbednosti, odmah ću vam odgovoriti: ja sam protiv toga“, rekao je Jermak.
Ranije je Makron izjavio da buduća arhitektura bezbednosti Evrope, posle obnavljanja mira u Ukrajini, treba da uključi garancije bezbednosti za Rusiju. Baltičke zemlje, kao i niz drugih evropskih država, uputile su diplomatski demarš, u kojem su navele da su zabrinute zbog Makronove izjave.
Ministarstvo inostranih poslova Poljske je saopštilo da je protiv toga da Evropska unnija razmatra garancije bezbednosti za Rusiju.
14:49 13.01.2023
Hersonu preti humanitarna katastrofa
Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo izjavio je da Hersonu, koji je pod privremenom kontrolom ukrajinske vojske, preti humanitarna katastrofa.
Po njegovim rečima, stanovnici Hersona čekaju povratak ruske vojske.
„Učinićemo sve da oni ne budu napušteni. Glavna želja je da se vratimo u naš Herson koji je sada, naglašavam, privremeno okupiran. Takva želja postoji. A kako praksa kaže, ako nešto želite, ceo univerzum će vam pomoći da se to ostvari. Vratićemo se“, poručio je Saljdo, govoreći za televiziju „Krim 24“.
14:43 13.01.2023
Švajcarska zabranila izvoz svog oružja u Ukrajinu
Švajcarske vlasti zabranile su izvoz svog naoružanja u Ukrajinu, piše list „20 minuta“.
Naime, Španija je želela da isporuči Ukrajini naoružanje koje je proizvedeno u Švajcarskoj, ali saglasnost švajcarskih vlasti po tom pitanju nije dobila, navodi list.
Kao obrazloženje zvanični Cirih se pozvao na neutralni vojni status.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala