- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raskolnici zauzeli hram kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Kijevskoj oblasti

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSofijski trg u Kijevu
Sofijski trg u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
Pratite nas
Pristalice raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ zauzele su hram kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Kijevskoj oblasti, saopštila je UPC.

„Pristalice 'Pravoslavne crkve Ukrajine' 12. januara zauzele su hram Arhistratega Mihaila i svih Bestelesnih Sila Nebeskih u selu Belogorodka u Kijevskoj oblasti“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu kanonske UPC.

Kako je precizirano, pristalice raskolnika su nezakonito izmenile dokumenta koja se sada vode na lokalnog sveštenika „Pravoslavne crkve Ukrajine“.
„Prema dokumentima to od danas nije naš hram, ali mi smo organizovali danonoćno dežurstvo“, saopštili su parohijani hrama.
Prema zvaničnom saopštenju koje su lokalne vlasti poslale parohiji, 12. januara „promenili su se podaci verske zajednice Miholjske parohije Kijevske eparhije UPC sela Belogorodke Bučanskog okruga Kijevske oblasti“ i njen rukovodilac.
Ukrajinske vlasti su 2022. godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji. Pozivajući se na njene veze sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim ukrajinskim regionima zabranile su delatnost kanonske UPC, a u parlament zemlje je unet nacrt zakona o njenoj potpunoj zabrani u Ukrajini. Protiv pojedinih pripadnika sveštenstva uvode se sankcije. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC i da sprovodi „kontraobaveštajne aktivnosti”. U okviru toga se vrše pretresi kod episkopa i sveštenika, u crkvama i manastirima, uključujući i Kijevsko-pečersku lavru i traže se dokazi o „antiukrajinskoj delatnosti“.
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
RUSIJA
„Satanizam“: Zelenski suspendovao državljanstvo 13 sveštenika UPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala