- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodvoravanje Zapadu: Skandal u Crnoj Gori i zbog Republike Srpske

© AP Photo / Radivoje PavicicObeležavanje dana Republike Srpske u Banjaluci
Obeležavanje dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
Pratite nas
Oštri napadi na ministre Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića jer su prisustvovali proslavi Dana Republike Srpske očekivani su, a stižu od političkih subjekata u Crnoj Gori, čiji su programi zasnovani na suprotstavljanju srpskom faktoru i dodvoravanju Zapadu na čemu su izgradili političke karijere, kaže za Sputnjik analitičar Boško Vukićević.
„Pored očekivanih napada na ministre Kovača i Damjanovića sa već poznatih političkih adresa, očigledno je bilo da su pojedine političke partije, čije je biračko tijelo većinom srpska populacija, prećutale da čestitaju Dan Republike Srpske, što jeste neka vrsta oportunizma ili pokušaja da se udovolji pritisku koji dolazi iz centara moći sa Zapada“, ističe Vukićević.
Tim zapadnim centrima moći, napominje naš sagovornik, ne odgovara proces oslobađanja Crne Gore, koji je započeo litijama koje su nastale iz otpora usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prije više od dvije godine.
„To je pokret vraćanja Crne Gore svom istorijskom identitetu, svojim istorijskim korijenima koji su srpski. Taj istorijski identitet koji je i zasnovan na bratskom odnosu sa Rusijom, što opet ne odgovara zapadnim centrima moći“, komentariše Vukićević napade na dva crnogorska ministra u vezi sa njihovom posjetom Banjaluci povodom Dana Republike Srpske.
Premijer Dritan Abazović, upitan da li je odlazak ministara pravde i finansija Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića u Banjaluku na obilježavanje Dana Republike Srpske skandal, odgovorio je da će Kovač vratiti 200 eura u budžet.
„Radi se o skandalu, ali i o pripremi za izbore. Mi smo različiti politički subjekti. Njihov odlazak nema nikakve veze sa Vladom. Kovač će vratiti 200 eura u budžet. Što se tiče ministara, oni jesu 24 sata ministri, ali su tako isto i punoljetni građani i moraju da odgovaraju za svoje postupke“, naveo je on u emisiji „Načisto“ na TV Vijesti.
Poručio je da nijesu otišli kao predstavnici Vlade, jer Vlada Crne Gore ne priznaje 9. januar (Dan Republike Srpske).
„Rekao sam da ih neću smijeniti niti da ću pokretati išta osim prijateljskog razgovora, jer moramo da razumijemo u kakvoj političkoj kaljugi živi Balkan“, rekao je Abazović.
Ministar Marko Kovač je saopštio, nakon povratka iz Banja Luke, da je on bio na proslavi Dana Republike Srpske kao ministar Vlade Crne Gore, dok je ministar Aleksandar Damjanović saopštio da je na proslavi bio kao privatno lice.
Crna Gora i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
REGION
„Amerika razočarana“: Ne prestaju regovanja u Crnoj Gori zbog prisustva ministara na proslavi Dana RS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala