- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija se ne slaže sa Turskom: „Mirovni plan“ Zelenskog neprihvatljiv za Moskvu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Pratite nas
Moskva se ne slaže sa stavom Ankare koja je podržala „mirovni plan“ Ukrajine, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Dobro nam je poznato mišljenje Turske o takozvanom mirovnom planu Zelenskog i ne možemo da se složimo s njim. Podrška Ankare tom poduhvatu kijevskog režima teško da će doprineti pronalasku optimalnih načina za postizanje mira u Ukrajini. Već smo više puta govorili da je taj plan neprihvatljiv za našu zemlju“, izjavila je Zaharova.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je 10. januara da podržava plan Kijeva od deset tačaka za rešavanje situacije u Ukrajini. Prema njegovim rečima, Ankara radi na dokumentu.
Zelenski je u novembru rekao da Kijev ima svoj „plan za postizanje mira“ koji se sastoji od 10 tačaka. Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika po formuli „svi za sve“, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „povlačenje ruskih snaga“, prekid borbenih dejstava.
Američki list „Volstrit džurnal“ objavio je da saradnici Zelenskog dorađuju njegov plan za mirno rešavanje krize u Ukrajini i da plan treba da bude predstavljen u februaru. Ambasador Ukrajine u Turskoj Vasilij Bondar tvrdi da će „mirovni samit“ najverovatnije biti održan 24. februara u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Kako je kazao, učešće Rusije u tom samitu bilo bi „neprirodno“.
Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
RUSIJA
Kremlj: Za sada ne postoji nikakav „mirovni plan“ za Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala