- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Za sada ne postoji nikakav „mirovni plan“ za Ukrajinu

© Sputnik / Natalья SeliverstovaKremlj
Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Pratite nas
Ne može postojati nikakav „mirovni plan“ za Ukrajinu ukoliko ne obuhvata ulazak četiri nova regiona u sastav Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Za sada ne postoji nikakav 'mirovni plan' Ukrajine, hajde da počnemo od toga. Sa druge strane, ne može postojati nikakav 'mirovni plan' koji ne uzima u obzir današnje okolnosti koje se odnose na rusku teritoriju, odnosno ulazak u sastav Rusije četiri nova regiona. Nikakav plan, koji ne uzima u obzir te realije, ne može pretendovati na to da bude mirovni“, rekao je Peskov.

On je tim rečima prokomentarisao inicijativu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da se do februara pripremi „mirovni plan“ i da se održi „mirovni samit“ pod okriljem Ujedinjenih nacija.
Zelenski je u novembru rekao da Kijev ima svoj „plan za postizanje mira“ koji se sastoji od 10 tačaka. Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika po formuli „svi za sve“, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „povlačenje ruskih snaga“, prekid borbenih dejstava.
Američki list „Volstrit džornal“ objavio je da saradnici Zelenskog dorađuju njegov plan za mirno rešavanje krize u Ukrajini i da plan treba da bude predstavljen u februaru.
Zelenski na konferenciji za medije sa Bajdenom - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
RUSIJA
Pod uslovima Vašingtona i Kijeva: Zašto Rusija neće pristati na „mirovni plan“ Zelenskog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala