- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pod uslovima Vašingtona i Kijeva: Zašto Rusija neće pristati na „mirovni plan“ Zelenskog

© AP Photo / Andrew HarnikZelenski na konferenciji za medije sa Bajdenom
Zelenski na konferenciji za medije sa Bajdenom - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Tokom posete Vašingtonu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski usaglasio je sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom deset tačaka predloga za mir koje će podrazumevati pregovore sa Rusijom ali pod njihovim uslovima.
U ove uslove će spadati prekid specijalne vojne operacije, povlačenje ruskih snaga i povratak u sastav Ukrajine ruskih teritorija – Krima i Donbasa. Međutim, Rusija na ove sumanute ideje Zelenskog nikada neće pristati, ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti.
„Ukrajina je već dala predloge o kojima sam razgovarao sa predsednikom Bajdenom. Srećan sam što je američki predsednik podržao našu mirovnu inicijativu“, izjavio je Zelenski.

Mir, ali pod uslovima Bajdena i Zelenskog

Kako kaže za Sputnjik vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka Konstantin Blohin, „mirovni plan“ Zelenskog predstavlja mogućnost pregovora između Rusije i Ukrajine, ali isključivo pod uslovima Vašingtona i Kijeva.
„Ovi uslovi, najverovatnije uključuju povratak Krima u sastav Ukrajine i naših novih teritorija koje su postale deo Rusije. Osim toga, nije isključeno da će u ovih deset tačaka predloga za mir ući i razmeštanje vojne infrastrukture zemalja NATO-a na teritoriji Ukrajine, kao i finansijski zahtevi za reparacije po kojim će Rusija trebati da nadoknadi štetu koju je navodno pričinila Ukrajini tokom specijalne vojne operacije“, objašnjava naš sagovornik.
Cilj mirovnog plana Zelenskog je, prema rečima ruskog politikologa Jurija Svetova, predaja i kapitulacija ruske države.
„Ovde se radi o tome da Rusija po ovim predlozima treba da zaustavi specijalnu vojnu operaciju, povuče svoje trupe sa teritorije Ukrajine, pristane da joj se sudi, plati reparacije...Takođe, u ovih deset tačaka predloga za mir spada i ulazak Ukrajine u NATO, kojoj će zemlje-članice Alijanse garantovati bezbednost“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Na pitanje zašto je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski usaglasio deset tačaka predloga za mir baš sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, Svetov kaže da Zelenski nijedan korak ne može da napravi bez Bajdena kome navodni mirovni plan inače ide u prilog.
„Amerikanci su celom svetu otvoreno izjavili da žele da pobede Rusiju u Ukrajini i da će za to učiniti sve osim direktnog vojnog okršaja sa ruskom državom“, objašnjava stručnjak.

Rusija neće pristati na „mirovni plan“ Zelenskog

Međutim, prema rečima Blohina, Rusija neće pristati na „mirovni plan“ Zelenskog.
„Zelenski je odlaskom u Vašington imao cilj da usaglasi svoje akcije sa Bajdenom, dok je američki predsednik želeo da pokaže solidarnost sa Ukrajinom. Jasno je da je cela ova stvar neprihvatljiva za Rusiju. I ruska država neće pristati ni na šta. Zelenski je izjavio da je njemu potreban mir, ali, očigledno taj mir može biti samo pod američkim i ukrajinskim uslovima. Ipak, mir se zasniva na obostranim interesima“, naglašava sagovornik Sputnjika.
Treba napomenuti da je u sredu uoči sastanka Bajdena i Zelenskog, koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi izjavio da američki i ukrajinski predsednici planiraju da razgovaraju o inicijativi ukrajinskog lidera za postizanje mira i okončanje sukoba u Ukrajini.
Ipak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva ne zna ništa o novom „mirovnom planu“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.
Podsetimo, američki list „Volstrit džornal“ objavio je, pozivajući se na izvore u evropskim i ukrajinskim diplomatskim krugovima, da saradnici Zelenskog dorađuju njegov plan za mirno rešavanje krize u Ukrajini od deset tačaka i da plan treba da bude predstavljen u februaru.
Međutim, Zelenski je još u novembru izjavio da Kijev ima svoj „plan za postizanje mira“ koji se sastoji od 10 tačaka. Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika po formuli „svi za sve“, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „povlačenje ruskih snaga“, prekid borbenih dejstava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala