- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Pentagon: Ne vidimo znakove ofanzive na Ukrajinu iz Belorusije

© AFP 2023 / Saul Loeb Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Pratite nas
Američka vojska ne vidi znakove da Rusija priprema ofanzivu na Ukrajinu iz Belorusije, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

„U ovom momentu nema nikakvih znakova ofanzivnih dejstava koji bi izgledali neizbežni. Ništa što bih smatrao alarmantnim“, rekao je on na brifingu.

Spekulacije o mogućem otvaranju novog fronta protiv Ukrajine pojavljuju se u američkim medijima u svetlu objava o kontaktima ruskih i beloruskih vojnika i održavanja njihovih zajedničkih vežbi.

Obuka ukrajinske vojske – uskoro

Rajder je najavio i da SAD planiraju da sledeće nedelje počnu da obučavaju ukrajinske vojnike korišćenju američkih borbenih vozila pešadije „Bredli“ i računaju da će priprema trajati „nedeljama, a ne mesecima“.
Prema njegovim rečima, obuka treba da se održi u Nemačkoj.
Portparol je takođe istakao da će glavna tema narednog sastanka zemalja donatora vojne pomoći Ukrajini biti odobravanje isporuka sredstava PVO i oklopne tehnike.
Sastanak uz očekivano učešće kolega iz 50 država sledeće nedelje treba da sazove ministar odbrane SAD Lojd Ostin u američkoj vazdušnoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.
SAD su ranije objavile da će predati Kijevu 50 oklopnih vozila pešadije „Bredli“ u okviru još jednog paketa vojne pomoći.
Rajder je naglasio da će Ukrajinci objaviti o njihovom uvođenju na front kad to budu smatrali potrebnim.

Bela kuća nastavlja da šalje vojnu pomoć Ukrajini

Istovremeno, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi izjavio je da Sjedinjene Američke Države nameravaju da nastave vojnu pomoć Ukrajini nakon ranije najavljenog rekordnog paketa od tri milijarde dolara.
„Veoma smo fokusirani na pružanje dodatne bezbednosne pomoći Ukrajini. Samo prošle nedelje smo najavili sisteme vredne tri milijarde dolara, a biće još više“, rekao je Kirbi.
On je napomenuo da SAD ostaju lider po vojnoj pomoći koja se pruža Kijevu.
Kirbi je, komentarišući moguće slanje tenkova „Abrams“ Ukrajini podvukao da SAD planiraju da na najbolji način odgovaraju na potrebe Ukrajine prilikom izdvajanja vojne pomoći.
On je dodao da ne namerava da preduhitri odluke američkog predsednika Džozefa Bajdena.
Istovremeno, Kirbi je podvukao da u slučaju da SAD ne budu mogle da zadovolje potrebe Kijeva, Vašington radi sa saveznicima i partnerima u cilju pružanja potrebne podrške.
Američka oklopna vozila stižu u Ukrajinu - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
SVET
Ako se ovim tempom nastave isporuke oružja Ukrajini - vojna industrija se može naći u problemu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala