Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

O čemu je Šole razgovarao sa Kurtijem i Vjosom Osmani

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarao je sa višim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom, a među temama je bio proces dijaloga i odnosi Beograda i Prištine.
Kurti je zahvalio Šoleu na poseti, kontinuiranoj komunikaciji i posvećenosti SAD, istakavši da je cilj Prištine još snažnije partnerstvo sa Amerikom, preneo je Indeks onlajn.
Razgovarano je i o procesu dijaloga, pri čemu je istaknuta potreba za aktivnim i konstruktivnim angažovanjem u dijalogu i za intenziviranjem napora ka punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Kako je još jednom ponovljeno iz Kurtijevog kabineta, fokus na kojem insistira Priština u odnosima dve strane je uzajamno priznavanje.
Šolea su na sastanku pratili američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.
Šole je pre sastanka sa Kurtijem razgovarao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.
Osmani je u razgovoru sa Šoleom ponovila tvrdnju da je Srbija, uz podršku Rusije, "destibilizujuća sila" i da predstavlja pretnju za stabilnost i mir u regionu, prenela je Koha.
Kako se navodi u saopštenju, Osmani je zahvalila Šoleu na aktivnom angažovanju SAD u procesu dijaloga, ističući da je pojačano američko angažovanje u ovom pravcu "ključno za obezbeđivanje uspešnog ishoda za dobrobit građana".
Osmani je istakla da je konačni sporazum, koji prema njenim rečima, treba da bude zasnovan na međusobnom priznanju, usmeren ka poboljšanju života građana i postizanju održivog i dugoročnog mira u regionu.
Šole je svoju trodnevnu posetu Zapadnom Balkanu započeo u Skoplju, a nakon posete Prištini otputovaće u Beograd, prenosi Kosovo onlajn.
Viši savetnik u Stejt departmentu Derek Šole - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
SRBIJA
Ko je Derek Šole koji sutra dolazi u Beograd
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala