Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ko je Derek Šole koji sutra dolazi u Beograd

© AFP 2023 / NHAC NGUYENViši savetnik u Stejt departmentu Derek Šole
Viši savetnik u Stejt departmentu Derek Šole - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Pratite nas
Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole, koji će sutra doći u zvaničnu posetu Beogradu ima bogatu političku karijeru, tokom koje je, između ostalog, bio i glavni pisac govora ambasadora u UN Ričarda Holbruka i specijalni savetnik zamenika državnog sekretara Strouba Talbota za vreme administracije predsednika Bila Klintona.
On će danas boraviti u Prištini gde će se sastati sa predstavnicima privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, ali i predstavnicima opozicionih stranaka i civilnog društva.
U posetu Beogradu dolazi u četvrtak gde će se, prema najavi, sastati sa državnim vrhom Srbije.
Šole, za koga predsednik Srbije Aleksandar Vučić često ističe da je jedan od najvažnijih zvaničnika Stejt departmenta i iznad koga je, kako kaže, možda još jedino savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, tokom svoje karijere pomagao je i bivšim državnim sekretarima Džejmsu A. Bejkeru III i Vorenu Kristoferu.
Šole je rođen u Iinoisu, a odrastao u Linkolnu, u državi Nebraska.
Karijeru je počeo u Vašingtonu 1993. godine, kod bivšeg državnog sekretara Džejmsa A. Bejkera III, kome je pomagao da piše memoare.
On je 1996. godine pisao za Stejt department sveobuhvatnu istoriju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a 1999. godine pridružio se administraciji tadašnjeg predsednika Bila Klintona, gde je radio kao glavni pisac govora ambasadora UN Ričarda Holbruka i kao specijalni savetnik zamenika državnog sekretara Strouba Talbota.
Od 2002. do 2004. Šole je bio savetnik za spoljnu politiku SAD, a od 2009. do 2011. bio je glavni zamenik direktora osoblja za planiranje politike državne sekretarke Hilari Klinton.
U zvaničnoj biografiji, objavljenoj na sajtu Stejt departmenta, navodi se da je od novembra 2008. do januara 2009. bio je član predsedničkog prelaznog tima Obama-Bajden.
Od 2011. do 2012. radio je u kancelariji Bele kuće kao specijalni pomoćnik predsednika i viši direktor za strateško planiranje u Savetu za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država.
Šole je bio saradnik u Centru za novu američku bezbednost (CNAS), Institutu Brukings, Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) i Američkoj akademiji u Berlinu. Bio je gostujući naučnik i vanredni profesor na Univerzitetu Džordž Vašington i vanredni profesor na Univerzitetu Džordžtaun.
Osim što je pomagao Bejkeru u njegovim memoarima od 1996. do 1999. godine, Šole je pomagao bivšem američkom državnom sekretaru Vorenu Kristoferu u istraživanju i pisanju knjiga.
Takođe, 2001. asistirao je Strobeu Talbotu prilikom pisanja knjige "Ruska ruka".
Šole je u novembru 2020. imenovan za člana volontera tima za pregled predsedničke agencije za tranziciju Džoa Bajdena, a ubrzo nakon toga postavljen je za savetnika Stejt departmenta SAD.
Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, uključujući medalju Ministarstva odbrane za istaknutu javnu službu, medalju sekretara odbrane za izuzetnu javnu službu, Superior Honor Avard Stejt departmenta, Počasno priznanje ministra odbrane Letonije i Medalja za zasluge ministra odbrane Litvanije.
On je autor, koautor i kourednik šest knjiga o američkoj spoljnoj politici. Njegovi komentari i kritike o spoljnoj i unutrašnjoj politici SAD pojavili su se u mnogim drugim knjigama i publikacijama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala