- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Imamo dokaz da Vašington de-fakto učestvuje u ukrajinskom sukobu

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Pratite nas
Odluka Pentagona da organizuje obuku ukrajinskih vojnika, kako bi mogli da koriste i održavaju sisteme protivvazduhoplovne odbrane „Patriot“ u bazi kopnene vojske Oružanih snaga SAD Fort Sil u državi Oklahoma, još jedna je potvrda o de-fakto učešću Vašingtona u ukrajinskom konfliktu, izjavio je ruski amabasador u SAD Anatolij Antonov.

„Odluka američkog Ministarstva odbrane da organizuje obuku u bazi Fort Sil u državi Oklahoma još jedna je de-fakto potvrda o učešću Vašingtona u ukrajinskom konfliktu na strani nacističkih zlikovaca iz Kijeva“, rekao je Antonov.

On je naveo, da je značajno, što napori Rusije da američkoj javnosti ukaže na istinsku opasnost od takvog stava Bele kuće, polako pronalaze razumevanje kod lokalne stručne zajednice.
„Na primer, novinar ‘Vašington posta’ je otvoreno priznao da obuka ukrajinskih vojnika u SAD-u znači povećanje američkog angažmana u konfrontaciji. Napomenuto je da se administracija više ne ograničava na jačanje odbrambenog potencijala Kijeva, već predaje novo naoružanje kako bi mu povećala ofanzivne mogućnosti“, dodao je ruski ambasador.
Antonov je naveo da poslenji argument koji su dali američki novinari, pokazuje da je Vašington svesno dovodio Rusiju i svetsku javnost u zabludu, govoreći o tome da želi da pojača odbrambene mogućnosti Ukrajine.
„Pravi cilj američke administracije je da Rusiji nanese što veću štetu na bojnom polju rukama Ukrajinaca“, zaključio je ruski diplomata.
Ranije je portparol Pentagona Patrik Rajder, komentarišući upozorenja Moskve o mogućoj isporuci sistema „Patriot“ Kijevu, rekao da Sjedinjene Američke Države ne ratuju sa Rusijom i ne planiraju da sa njom stupaju u takav sukob.
Američki državni sekretar Entoni Blinken je 21. decembra saopštio da će SAD pružiti Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara. On će obuhvatati jednu bateriju sistema PVO „patriot“, municiju za „hajmars“, 500 komada visoko preciznih granata kalibra 155 milimetara za haubice, 30 minobacača različitog kalibra, 157 oklopnih vozila, rakete „harm“, visoko precizne avionske rakete, 2.700 bacača granata i druga sredstva odbrane.
Pored toga, Ukrajini će biti isporučeno 45.000 artiljerijskih granata kalibra 152 milimetra, 50.000 projektila za sisteme „grad“ kalibra 122 milimetra i 100.000 tenkovskih granata kalibra 125 milimetara.
Portparol Pentagona Patrik Rajder - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
SVET
Pentagon: SAD nisu u ratu sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala