- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon: SAD nisu u ratu sa Rusijom

© AP Photo / Alex BrandonPortparol Pentagona Patrik Rajder
Portparol Pentagona Patrik Rajder - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne ratuju sa Rusijom i ne planiraju da sa njom stupaju u takav sukob, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder komentarišući upozorenja Moskve o mogućoj isporuci sistema „Patriot“ Kijevu.
„SAD nisu u ratu sa Rusijom, mi ne tražimo konflikt, usmereni smo na pružanje odbrambene pomoći Ukrajini“, rekao je Rajder na konferenciji za novinare.
On je naglasio da Vašington „neće dozvoliti da komentari Rusije diktiraju kakvu odbrambenu pomoć treba pružiti Ukrajini“.
Rajder je dodao da neće komentarisati samu mogućnost predaje Ukrajini sistema „Patriot“, ističući da u vezi sa tim za sada nema šta da objavljuje.
On je dodao da će Sjedinjene Američke Države obučavati 500 ukrajinskih vojnika u Evropi svakog meseca.
Oni će se obučavati za primenu sistema koje Ukrajina bude dobila od Amerike.
Kako je naveo, novi prošireni program obuke počeće u januaru, o čemu je ranije pisao „Njujork tajms“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuka naoružanja Ukrajini. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.
Američki sistem Patriot u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
RUSIJA
Američki „Patrioti“ u Ukrajini biće legitimna meta ruskih napada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala