- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki „Patrioti“ u Ukrajini biće legitimna meta ruskih napada

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaAmerički sistem "Patriot" u Poljskoj
Američki sistem Patriot u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Ako SAD isporuče Kijevu sistem protivvazdušne odbrane „Patriot“ to će biti signal da je Zapad spreman da zaoštri sukob u Ukrajini. U tom slučaju, američki sistemi postaće legitimna meta ruskih napada. Osim toga, to potvrđuje da je proces integracije Ukrajine u panevropski sistem PVO već pokrenut, kao i u NATO strukture, kažu eksperti.
Vladimir Džabarov, prvi zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta federacije RF, ocenio je da isporukama oružja Kijevu Sjedinjene Države provociraju Rusiju na direktan sukob sa NATO-om, te da moguće isporuke američkih sistema „Patriot“ Ukrajini stavljaju svet na ivicu trećeg svetskog rata, dok stručnjaci ističu da isporuka „Patriota“ Ukrajini, ako do toga dođe, vodi ka eskalaciji situacije, koju provociraju SAD.
„Oni ne zastrašuju, već nameravaju da koriste te sisteme. S jedne strane, ti sistemi funkcionišu kao protivvazdušna odbrana, ali mogu funkcionisati i kao ofanzivni sistemi ako se reše na napad na objekte po Rusiji“, upozorava ruski vojni ekspert Aleksandar Žilin.
Ruski eksperti ocenjuju da zajedno sa sistemom dugog dometa „Patriot“ i sistemima srednjeg dometa NASAMS i IRIS-T, kao i nizom drugih sistema kratkog dometa zapadne proizvodnje Ukrajina ima priliku da stvori ešelonirani sistem protivvazdušne odbrane.
Procene su da ukrajinske snage trenutno raspolažu sa 20 različitih tipova sistema protivvazdušne odbrane, a da je Ukrajini potrebno 100 do 150 takvih sistema da bi Kijev u potpunosti zatvorio nebo nad svojom teritorijom. S obzirom da će zapadne zemlje nastaviti sa isporukom takvih sistema, ruskoj komandi je neophodno da napravi adekvatan plan odgovora.
Međutim, Žilin smatra da sistem „Patriot“ neće ozbiljno uticati na odnos snaga na terenu. On ocenjuje da su ti sistemi „ozbiljni“, ali da ih ne treba smatrati „čudom od oružja“.
Za očekivati je da će Rusija radi jače zaštite zemlje dodatno rasporediti sisteme S-400 i „Iskandere“, kaže Žilin, komentarišući navode zapadnih medija da Vašington privodi kraju konsultacije oko slanja odbrambenog raketnog sistema „Patriot“ u Ukrajinu, što bi moglo biti objavljeno već ove sedmice.
Plan Pentagona još treba da odobri ministar odbrane Lojd Ostin pre nego što ga pošalje predsedniku Bajdenu na potpis.
Nakon što planovi budu finalizovani, očekuje se da će „Patrioti“ brzo biti isporučeni u narednim danima, a Ukrajinci će proći obuku u bazi američke vojske u Grafenveru u Nemačkoj. Na upotrebu „Patriota“ Kijev će morati da sačeka. Ruski stručnjaci preciziraju da je za obuku potrebno oko pola godine, a pitanje je, kako kažu, šta će biti sa Ukrajinom za to vreme.
© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaNemačka i Poljska su postigle dogovor o raspoređivanju PVO sistema "Patriot" na poljskoj teritoriji u blizini granice sa Ukrajinom, saopštio je Berlin
Protivraketni odbrambeni sistem Patriot u poljskom gradu Morag - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Nemačka i Poljska su postigle dogovor o raspoređivanju PVO sistema "Patriot" na poljskoj teritoriji u blizini granice sa Ukrajinom, saopštio je Berlin

Integracija Ukrajine u NATO

Ukrajina je zatražila od SAD da pošalju napredni sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa koji je veoma efikasan u presretanju balističkih i krstarećih projektila da bi se odbranila od ruskih raketnih i napada dronovima koji su uništile ključnu infrastrukturu širom zemlje.
To bi bio najefikasniji odbrambeni sistem dugog dometa poslat Ukrajini i neimenovani američki zvaničnici su rekli da će on pomoći da se osigura vazdušni prostor za zemlje članice NATO u Istočnoj Evropi. Pentagon za sada po ovom pitanju ćuti.
Nije jasno koliko će raketnih bacača biti poslato, ali tipična baterija „Patriot“ uključuje radarski set koji detektuje i prati ciljeve, kompjutere, opremu za proizvodnju energije, stanicu za kontrolu angažovanja i do osam lansera od kojih svaki drži četiri rakete.
Žilin ocenjuje da je proces integracije Ukrajine u panevropski sistem PVO već pokrenut.
„Oni su već isporučili sredstva PVO takvog tipa i u toj količini da nanesu gubitke vazduhoplovstvu Ruske Federacije i da gotovo zatvore nebo za rusku avijaciju... Sve je usmereno na to da se nanese što veća šteta, a kada se postavi pitanje potpunog pokrivanja Ukrajine, onda će ceo taj sistem funkcionisati drugačije...“, kaže ruski vojni ekspert Aleksandar Žilin.
Ono što se prećutkuje, dodaje Žilin, jeste činjenica da je Ukrajina već uključena u jedinstveni digitalni informacioni borbeni sistem NATO-a.
„To znači da ne samo u Generalštabu Ukrajine, već i u štabovima rodova oružanih snaga i u štabovima na frontu postoje aktivni ekrani na kojima se prikazuje borbena situacija u ‘on lajn’ režimu, uzimajući u obzir sve podatke obaveštajnih službi, uključujući kosmičke, radiotehničke i druge. I, stoga, ukrajinski štabovi mogu jasno da vide situaciju i kako se ona menja na terenu uz pomoć NATO satelita u realnom vremenu. I to nije posmatranje iz rova kroz dvogled, nego oni sve vide kao na dlanu“, kaže ekspert.
Taj informacioni sistem omogućava da se na osnovu prikupljenih podataka o situaciji na terenu proračunaju i predvide dalja vojna dejstva, te daje komandi nekoliko opcija za reagovanje, od najoptimalnijih do najpogubnijih, dodao je ekspert.
„To jest, Ukrajina se snažno integriše u strukture NATO-a. Uveravam vas da će specijalna vojna operacija biti završena tako da će Ukrajina postati glavna vojna barijera protiv Rusije u rukama Evrope i NATO-a. To je već jasno. Oni će je napumpati takvim tipovima oružja i sve će učiniti da ta zemlja postane uporište NATO-a i sredstvo odvraćanja. Za mene je to očigledno, jer vidim kako se sve to radi. Mnogi ukrajinski oficiri su povučeni sa fronta i poslati u NATO akademije. Tako ulažu u budućnost. Anglosaksonci vredno rade“, ističe Žilin.

Zašto su Zapadu potrebni „Patrioti“ na poljsko-ukrajinskoj granici?

Sistemi „Patriot“ su glavni element protivraketne odbrane američke vojske. Američke Oružane snage koriste ih od 1984. godine i planirano je da ostanu u službi do 2040. godine. Takođe, u službi su brojnih zemalja NATO-a i američkih saveznika na Bliskom istoku.
SAD su slale ranije „Patriot“ baterije saveznicima u NATO, kao što je Poljska da bi ojačale njihovu odbranu. Ukupno više od deset američkih saveznika, uključujući Nemačku, Japan i Izrael takođe je kupilo taj sistem.
Nemačka i Poljska su postigle dogovor o raspoređivanju PVO sistema "Patriot" na poljskoj teritoriji u blizini granice sa Ukrajinom, a na pitanje zašto su Zapadu potrebni ti sistemi na poljsko-ukrajinskoj granici, Žilin kaže da to „ide u prilog Zapadu“. On ocenjuje da je ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini značajno poboljšala položaj Pentagona u Evropi, koji je odmah počeo da predstavlja Rusiju kao pretnju.
„Počela su vojna dejstva i, shodno tome, SAD i Pentagon su prvo konsolidovali NATO, koji je već odumirao pošto je nepotreban. S druge strane, počeli su da dominiraju na tržištu oružja, uključujući i Evropu. I šta se sada dešava? Tvrdeći da je moguća neka vrsta agresije od strane Rusije oni raspoređuju u evropske zemlje svoje PVO sisteme... Za Rusiju je problematično to što ovi sistemi mogu da se koriste i kao odbrambeni i kao ofanzivni, a postavljaju se na granice u neposrednoj blizini ruske teritorije...“, kaže Žilin.
To se, između ostalog, radi i kako bi ruska vojna industrija bila preopterećena, kao i ruske posade koje su na dežurstvu u sistemu PVO. Dakle, zaključuje Žilin, duž čitavog perimetra ruskih granica NATO pokušava da stvori napetost „snaga i sredstava“.
Žilin smatra da ovo neće biti „okidač“ za treći svetski rat, jer Zapadu to nije potrebno, ali podseća da su u toku hibridni rat, rat sankcijama, informativni rat i zato „nema potrebe prelaziti crvene linije koja će urušiti njihovu, zapadnu bezbednost“.
„Jedina opasnost koju vidim i ono što me zabrinjava jesu ovi napadi na ruske strateške aerodrome, koje je Zapad izveo rukama ukrajinske vojske. Bilo je to testiranje koliko je jak naš sistem PVO. Zato su napali najvažnije strateške objekte - aerodrome za nosače strateškog nuklearnog naoružanja, strateških bombardera. Sudeći po tome što se retorika Pentagona, SAD i Brisela odmah promenila i što je odjednom usledila izjava da SAD ukidaju ograničenja za nanošenje udara Oružanim snage Ukrajine po teritoriji Rusije, pretpostavljam da im je to dalo osnova da misle da će Oružane snage Ukrajine takvim akcijama primorati Kremlj da upotrebi taktičko nuklearno oružje. Onda je moguć i kolektivni napad NATO-a, ali ne nuklearnim, nego visokopreciznim oružjem na ruske objekte. U tom slučaju, može se desiti kratkoročna, ali goruća faza konfrontacije“, zaključio je Žilin.
Otvaranje foruma „Vojska-2022“ i vojnih međunarodnih igara - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Beloruski ministar: Sistemi „Patriot“ nas ne plaše
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala