Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Rampa za tzv. Kosovo: Mađarska štiti svog prijatelja – Srbiju

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Pratite nas
Odluka zvanične Budimpešte da blokira evrointegracije tzv. Kosova motivisana je suverenističkom politikom koja nastoji da odbrani međunarodno javno pravo i prijateljskim odnosima sa Srbijom.
Iako nije među pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova, Mađarska je odlučila da blokira evrointegracije južne srpske pokrajine. Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je u utorak u Budimpešti da će ta zemlja glasati protiv članstva Kosova u evropskim telima.

Suverenistička Mađarska – čuvar međunarodnog prava

To što je članica EU i NATO, Mađarskoj daje izvesnu prednost u smislu usvajanja čvrstog stava kad je reč o njenim nacionalnim i državnim interesima koje vlada Viktora Orbana prilježno i dosledno brani, kaže za Sputnjik direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović.
Mađarska je možda i jedina država u EU i NATO koja zaista iskreno vodi suverenističku politiku, a uz Srbiju je jedna od retkih koja to čini u Evropi, dodaje Karanović.
Mađarska je svesna, na prvom mestu, da južna srpska pokrajina tj. privremene prištinske institucije ne mogu nikako postati članica EU zato što nemaju kapacitet za tako nešto, jer nisu država, a sa druge strane, imaju i statusne, i teritorijalne, i političke probleme.
„Međutim, Mađarska istovremeno strahuje od sveta u kom je očigledno srušeno međunarodno javno pravo kao i one zemlje koje još iole čuvaju, odnosno pokušavaju da neguju principe međunarodnog javnog prava, a Srbija i administracija predsednika Vučića je jedna od retkih zemalja u svetu koja to čini. Strahuje Mađarska da bi nekome sa dela Zapada to poslužilo kao mehanizam kojim bi potvrdili nepostojeću državnost nekakvog Kosova, tj. privremenih prištinskih institucija, a Mađarska jednostavno to ne želi.“

Mađarska stoji iza svog prijatelja

Iako je priznala takozvanu nezavisnost Kosova i Metohije, Mađarska se na tome i zaustavila, svesna da bi dalje narušavanje međunarodnog javnog prava kompletan evropski kontinent odvelo u grotlo nekakvih sukoba a ko zna gde bi se ti sukobi završili.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
SRBIJA
„Orban i Sijarto potvrdili“: Dačić o mađarskom „ne“ prijemu tzv. Kosova u međunarodne organizacije
Osim toga, sve zemlje koje imaju značajnu dijasporu i procenat manjina u svojim pograničnim teritorijama, strahuju od toga da im se može desiti „kosovski presedan“ . I to je, kako kaže naš sagovornik, jedan od motiva zašto je Mađarska oprezna i ima otklon prema politici nerazumne podrške prema takozvanoj državnosti i nezavisnosti privremenih prištinskih institucija.
„Po tom pitanju ona se rukovodi svojom suverenističkom politikom koju neguje, slično suverenističkoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića. To je takođe posledica i ličnih prijateljskih odnosa između premijera Orbana i predsednika Vučića koje su oni izgradili u proteklih nekoliko godina otkad Mađarska i Srbija imaju istorijski najbliže odnose. To bi zaista bio dobar model za saradnju među svim državama u svetu. Prema tome, Mađarska tu dosledno stoji iza svog prijatelja.“

Mađarska bi sutra otpriznala Kosovo, ali…

Karanović smatra da ipak nema šanse da u nekom doglednom vremenskom periodu Mađarska otprizna Kosovo, iako bi to sutra učinila ukoliko bi imala potpuno autonomni sistem odlučivanja.
„Moramo imati u vidu i činjenicu da je Mađarska i deo EU, i deo NATO, i ima izvesne obaveze prema svojim partnerima. I kad je već to učinila 2008. kad je većina članica EU i NATO priznala tzv. nezavisnost lažne države u južnoj srpskoj pokrajini, sad je teško očekivati da jedno takvo pitanje preko noći preokrene. Pogotovo u svetlu činjenice da se zvanična Budimpešta nalazi u zaista veoma zategnutim odnosima sa Briselom u nekim drugim pitanjima“, zaključio je Karanović.
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
SRBIJA
Sijarto: Mađarska će glasati protiv članstva Kosova u evropskim telima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala