- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin razgovarao sa predsednikom Irana: U fokusu Sirija i zajednički projekti

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredesdnik Rusije Vladimir Putin i predsednik Irana Ibrahim Raisi, ŠOS, Samarkande 2022
Predesdnik Rusije Vladimir Putin i predsednik Irana Ibrahim Raisi, ŠOS, Samarkande 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa iranskim liderom Ibrahimom Raisijem. Predsednici su izrazili spremnost da sarađuju u cilju normalizacije situacije u Siriji, saopštila je pres-služba Kremlja.
Putin i Raisi su tokom razgovora razmotrili aktuelna pitanja rusko-iranske agende sa akcentom na daljem jačanju čitavog spektra bilateralne saradnje.
„Tokom razgovora o međunarodnim pitanjima obe strane su pozitivno ocenile uspostavljanje tesne koordinacije u okviru Astanskog procesa koji igra ključnu ulogu u rešavanju sirijskog problema. Izražena je namera da se nastavi saradnja u cilju normalizacije situacije u Siriji i obnavljanja njenog teritorijalnog integriteta“, saopštio je Kremlj.
Takođe se navodi da su se predsednici „založili za doslednu realizaciju obostrano korisnih projekata u sektorima energetike, transporta i logistike“.
Pored toga, predsednici su predložili održavanje niza bilateralnih kontakata na visokom nivou.
Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je 9. januara da Raisi planira da poseti Tursku i Siriju. Datum posete nije preciziran.
Prethodni telefonski razgovor Putina i Raisija održan je u novembru kada su razgovarali o pitanjima bilateralne saradnje. Pre toga predsednici su se sastali na marginama samita ŠOS-a u Samarkandu. Pored toga, u julu prošle godine Putin je u Teheranu prisustvovao trilateralnom sastanku lidera država koje su garanti Astanskog procesa koji služi za rešavanje krize u Siriji.
Predsednik Irana Ebrahim Raisi - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
RUSIJA
Iranski predsednik: Saradnja Rusije, Irana i Kine suprotstaviće se unipolarnom svetskom poretku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala