- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Šokantna studija: Usamljenost ubrzava starenje više od cigareta i fizičke neaktivnosti

CC0 / Pixabay / Peščani sat
Peščani sat - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
Pratite nas
Istraživači iz SAD i Kine proučavali su uticaj usamljenosti, nemira i nesreće na telo koje stari. Njihovi nalazi pokazuju da ovi negativni emocionalni problemi mogu imati veći uticaj na zdravlje od pušenja duvana.
Šokantna studija objavljena u časopisu „Ejdžing“ pokazuje da usamljenost i nesreća utiču na starenje više od pušenja. Usamljenost, nesreća i beznađe su dodali godinu i osam meseci životnom veku – pet meseci više od pušenja.
„Vaše telo i duša su povezani — ovo je naša glavna poruka“, rekao je Fedor Galkin, koautor studije i vodeći naučnik sa hongkoškog univerziteta.
Istraživači su proučavali 12.000 odraslih Kineza srednjih i starijih godina, od kojih je trećina imala teška osnovna stanja kao što su bolesti jetre i pluća, rak i istoriju moždanog udara. Učesnici su anketirani o faktorima kao što su demografija, socijalno okruženje, psihološke okolnosti i da li su trenutno pušači. Zajedno sa anketama, naučnici su koristili uzorke krvi i medicinske podatke kako bi napravili model koji bi im rekao biološku starost učesnika.
Koncept biološke starosti procenjuje pad tela u smislu hronoloških godina, u vezi sa faktorima kao što su genetika, način života, krv, status bubrega i indeks telesne mase (takođe poznat kao BMI). Ovaj članak se bavio novorazvijenim proračunom biološke starosti, koji se zove sat starenja, koji detektuje ubrzano starenje. Ako je biološka starost osobe starija od njene stvarne hronološke starosti, njeno telo je teoretski gore nego što bi trebalo da bude.
Istraživači su upoređivali rezultate testova učesnika, upoređujući ih po hronološkoj starosti i polu da vide koji faktori su ubrzali starenje ljudi.
Utvrđeno je da je osećaj usamljenosti ili nesreće najznačajniji faktor brzog opadanja, povećanje jedne biološke starosti za 20 meseci. Pušenje praćeno dodavanjem oko godinu i tri meseca starosti.
„Zaključujemo da psihološku komponentu ne treba zanemariti u studijama starenja zbog njenog značajnog uticaja na biološku starost“, napisali su istraživači.
Postojali su i drugi faktori koji su bili uključeni u povećanje biološkog opadanja. Biti muškarac dodao je pet meseci nečijem uzrastu; život u ruralnom području — zbog niske dostupnosti medicinskih usluga — dodao je četiri meseca; i nikada se ne venčavaju dodali su skoro četiri meseca — i dugo se smatralo da je povezano sa ranom smrću.

„Mentalna i psihološka stanja su neki od najsnažnijih prediktora zdravstvenih ishoda — i kvaliteta života — a ipak su izostavljena iz moderne zdravstvene zaštite“, rekao je Manuel Farija, koautor studije i istraživač na Stanfordu.

Pošto je studija posmatrala samo sredovečne i starije odrasle osobe, nejasno je da li će isti rezultati uticati i na mlađe grupe.
Hrana - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
ŽIVOT
Hranom protiv starenja: Naučnici tvrde da su pronašli način ishrane koji produžava život
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala