- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ruski ambasador u BiH: Dodik da lično uruči orden Putinu u Moskvi /video/

Igor Kalabuhov - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
Pratite nas
Mi smo zahvalni za odluku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da odlikuje ruskog predsednika Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske na ogrlici, izjavio je ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov.
„Smatramo da je to jedna potvrda strateškog karaktera naših odnosa, naših bratskih odnosa u svim domenima, i u ekonomiji i u duhovnoj sferi. Mislim da imamo vrlo dobre perspektive“, rekao je Kalabuhov za RTRS.
Kalabuhov je naglasio da će biti pronađen način da Dodik lično uruči orden Putinu u Moskvi.
„To će biti još jedan dokaz naših dobrih odnosa“, istakao je Kalabuhov.
Govoreći o reakciji Evropske komisije, OHR-a i američke ambasade na odluku Dodika da odlikuje Putina, Kalabuhov je poručio da je ona savim neutemeljena „zato što je to suverena odluka rukovodstva Srpske i nije na nekome da komentariše ovu odluku“.
„Reakcija ide u pravcu demonizacije Rusije, demonizacije Putina i to u takvoj sferi koja je suvereno naše pravo šta mi radimo. Svi ovi pokušaji eliminacije Rusije iz političkog i kulturnog života su neostvarivi. Mislim da bi bilo bolje da razmišljaju o svojoj neodgovornoj politici, a ne da komentarišu ovu odluku rukovodstva Srpske“, naglasio je Kalabuhov.
Kalabuhov je poručio da je Rusija zahvalna rukovodstvu Republike Srpske na principijelnom stavu koji dele Ruska Federacija i Kina, a to je da Kristijan Šmit nema legitimitet kao visoki predstavnik.
„Procedura oko njegovog imenovanja nije bila ispoštovana i nije bilo odluke Saveta bezbednosti UN. To je upravo bila težnja zapadnih zemalja da svaki novi visoki predstavnik dobije saglasnost SB UN da bi mogao da deluje. Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma zahteva da se taj sporazum poštuje, da sve ono što je propisano bude i realizovano, da se ne preti nikome, uključujući i Srpsku“, naveo je Kalabuhov.
Kalabuhov smatra da „zato zapadnim zemljama to ne odgovara jer su upravo one te koje negativno i nepravilno interpretiraju Dejtonski sporazum“.
„OHR je ulogu visokog predstavnika pretvorio ne u instrument koji ima svoj mandat, već u instrument negativizacije Dejtonskog sporazuma. Uloga OHR nije da određuje kurs kojim će ići BiH, niti njene spoljnopolitičke prioritete i zbog toga je ova kritika OHR-a na odlikovanje predsednika Ruske Federacije bespredmetna i nemoralna jer to nije mandat OHR-a“, ocenio je Kalabuhov.
Kalabuhov je poručio da će Ruska Federacija razvijati odnose sa BiH kao prijateljskom državom, sa svim njenim konstitutivnim narodima i ostalima, kao i sa oba entiteta.
„Pozivam ih da koriste sve mogućnosti da sarađujemo, mi smo spremni za to jer je od koristi i nama i vama“, rekao je Kalabuhov.
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
REGION
Brisel nišani Republiku Srpsku – zbog Putina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala