- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Brisel nišani Republiku Srpsku – zbog Putina

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
Pratite nas
Pretnja izolacijom Republike Srpske zbog dodele odlikovanja Vladimiru Putinu koju je izrekao evrobirokrata Peter Stano je pretnja praznom puškom i neuspeo pokušaj zastrašivanja političara u RS.
Evropska unija osudila je odluku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da odlikuje ruskog lidera Vladimira Putina najvišim odlikovanjem republike – Ordenom Republike Srpske na ogrlici – za posebnu patriotsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj i doprinos jačanju rusko-srpske saradnje. Predstavnik spoljnopolitičke službe EU Peter Stano zapretio je tim povodom izolacijom Republike Srpske.

Pretnja praznom puškom

Politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić kaže za Sputnjik da je pretnja izolacijom – pretnja praznom puškom i pokušaj zastrašivanja političara u Republici Srpskoj ne bi li EU na neki način pokušala da utiče se politička autonomija Srba u BiH povinuje onome što bi Zapad voleo da čuje.
Sama pretnja izolacijom preterano ne iznenađuje, a Savić dodaje da je očekivao i oštrije reakcije, ne samo zbog odlikovanja već i zbog proslave Dana Republike Srpske, jer to je već neka matrica koja se ustanovila već dugi niz godina – da se ignoriše želja i volja srpskog naroda u BiH.
„Međutim, mi vidimo da je uprkos tome vreme kao uvek najbolji svedok, pokazalo da kad imate jednu istrajnu nacionalnu ideju i istrajan narod koji će iza toga da stane sa svim svojim isturenim elitama, to teško da iko može pokolebati. Tako da ne verujem da će to značajnije da promeni unutrašnje raspoloženje kod Srba vezano za Vladimira Putina i generalno za neke druge stvari u političkom životu. Te pretnje i taj način komunikacije generalno nisu dobri iako posebnu težinu dobijaju u vremenu sukoba u Ukrajini.“

Kažnjavanje pojedinaca zbog opšteg raspoloženja naroda

Savić dodaje da nije siguran kakve veze ima dodela odlikovanja Putinu sa bilo čim što se dešava u Evropi jer je reč o simboličkom činu jednog naroda na Balkanu, dok pretnju izolacijom objašnjava potrebom da se ideološki poravna sve što gravitira Evropi.
Osim toga, jako je teško izvesti izolaciju Republike Srpske, smatra Savić i podseća da je i ranije bilo takvih pokušaja tako da su Milorad Dodik i neki drugi političari u RS i BiH dobili sankcije SAD.
„Bilo je nekih pokušaja da se disciplinuje unutrašnje političko mnjenje, međutim, to nije ostavilo neke značajne posledice. S druge strane, u ovakvom sastavu nemoguće je jedan entitet na takav način kažnjavati, prvo što ne vidim potrebu da se kažnjava zbog takvih stvari, a drugo ne vidim koji su to konkretni mehanizmi osim da se ide direktno prema pojedincima. Ali to bi njih dodatno ojačalo unutar glasačkog tela tako da bi ih ljudi još više podržavali i dali im podršku da pokažu da to nije volja nekog pojedinca, nego da je to opšte raspoloženje u narodu“, zaključio je Savić.
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
RUSIJA
EU i SAD osudile odluku Dodika da odlikuje Putina
Milorad Dodik i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
REGION
Dodik odlikovao Putina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala