- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak od najbližih traži isto što i od sebe – u suprotnom sledi „eksplozija“

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
Pratite nas
Posle prvog seta u finalu Adelejda, Novak Đoković planuo je ka svom boksu vičući na nekoga da napusti tribine. Sa mesta su se povukli Eduardo i Elena menadžeri, kao i brat Marko koji se kasnije vratio. Italijani su, pretpostavlja se, bili glasniji tokom poena, što je Novak mogao da čuje, ali to nije jedina stavka koju on traži od svog boksa.
Novak Đoković izgubio je prvi set u finalu Adelejda protiv Sebastijana Korde, a potom se stadionom prolomio glasan urlik Izađi“. Srpski teniser vikao je nekome da se skloni iz boksa, a tek je kasnije postalo jasno da su to bili Eduardo i Elena.
Teren u Adelejdu nije veliki i Novak je tokom poena mogao da čuje svaki šum, a izgleda su nešto bučniji bili i njegovi menadžeri što ga je sa razlogom naljutilo i iznerviralo.
Međutim, pričanje tokom poena nije jedina stavka koja nervira srpskog asa iako ga takve situacije mnogo ometaju.
Otkad je u tim Novaka Đokovića došao Goran Ivanišević, legendarni hrvatski teniser, srpski as osvojio je 19 trofeja od čega sedam Grend slemova, ali je sve češće počeo da pokazuje osobinu koju ranije nismo toliko viđali. Novak je počeo da viče ka svom boksu, a vremenom je postalo jasno da se Srbin ljuti na Hrvata.
Staložen, smiren i mentalno nestvarno jak teniser Novak Đoković ipak je i samo čovek kome je potrebno da pokaže emocije odnosno ispolji bes na terenu kada oseti da mu je to potrebno, a ako već od sebe traži maksimum, mir i fokus u svakom momentu, to zahteva i od svog najbližeg okruženja.
Godinama se činilo da se Novak suzdržava, iako je bilo trenutaka kada je znao da plane na sudiju ili rivala međutim uglavnom opravdano. Isti slučaj je i sa publikom koja ga je neretko provocirala u mečevima protiv večitih miljenika Rodžera Federera i Rafaela Nadala.
Promena je došla sa promenom u Novakovom timu 2019. godine kada je za trenera srpskog asa imenovan Goran Ivanišević, legendarni hrvatski teniser.
„Mentalitet je isti, jezik je isti, to mnogo pomaže u objašnjavanju, u razgovoru, na terenu. Čak nekad ne mora ništa da se kaže, dovoljno je da se pogledamo. Balkanac može trenirati bilo koga, ali Balkanca ne može da trenira niko osim Balkanca“, rekao je jednom prilikom Goran Ivanišević da bi njegove reči dobile težinu kroz određeni period.
Đoković je sa dolaskom Ivaniševića „u praksu“ uveo neuobičajeno puno komunikacije odnosno prepirke sa svojim boksom odnosno Ivaniševićem.

Šta je zamerao Novak?

Srpski teniser želeo je da Hrvat bude više uključen u meč odnosno pokuša da mu pomogne kako da bolje odgovara protivniku.
U polufinalu Mastersa u Rimu kada je Novak osvojio prvi set protiv Kaspera Ruda besneo je sa klupe pitao svoj boks „Šta odigraj, šta mi to pričaš?“ jasno tražeći pomoć ili od Ivaniševića ili od Marijana Vajde.
Još napetiji je bio godinu dana ranije na Završnom Mastersu u Londonu kada je u grupnoj fazi gubio od Dominika Tima.
„Reci nešto, zašto samo tu stojiš“, vikao je Novak ka svom treneru.
U trećem kolu Australijan opena 2021. godine Novak se mučio u trećem kolu protiv Tejlora Frica da bi se u jednom trenutku krize razdrao na Ivaniševića.

„Kaži, kaži nešto, čekam te pola sata“ urlao je Novak dok je Hrvat mirno sedeo i slušao kako srpski as iskaljuje bes i traži pomoć.

Još jedan od možda i najpoznatijih primera je meč trećeg kola Mastersa u Monte Karlu u kom je Novak izgubio od Danijela Evansa, a krajem drugo seta deo krivice za lošu igru prebačen je na Ivaniševića.
„Ne trebaju mi tapšači, može to i od kuće“, bio je Novakov ironični komentar.
Novak je znao da se ljuti na Ivaniševića i tokom treninga pa je tako poznato da je na treningu pred prošlogodišnji Srbija open najbolji srpski teniser takođe u besu molio Ivaniševića da mu kaže šta da radi.
Jasno je da Srbin i Hrvat imaju odličan odnos, da nemaju verovatno bi Goran odavno napustio tim jednog od najboljeg tenisera sveta, ali ipak nešto fali.
To nešto je posle Novakovih besnih ispada jasno da su konkretniji saveti bivšeg hrvatskog tenisera ili na primer u slučaju poslednjeg meča u Adelejdu bolje čitanje servisa rivala.
Novak se mnogo mučio sa čitanjem servisa Sebastijana Korde i vidno je bio nezadovoljan sa svojim boksom koji mu nije pomogao.
Koliko Novaku znači savet u toku meča postalo je jasno kao dan posle Rolan Garosa kada ga je sa tribina bodrio dečak koji mu je neumorno davao savete i na kraju zasluženo dobio Novakov reket.
„Ne znam dečaka, ali slušao sam ga tokom čitavog meča, a posebno kada sam pao. On me je ohrabrivao, čak mi je davao i taktičke savete. Kao da je bio moj trener, to je bilo veoma slatko i lepo od njega, tako da sam odlučio da njemu dam reket i na taj način da mu se zahvalim“, rekao je Novak posle meča na Rolan Garosu.
Ivanišević ne zamera Novaku na izlivima besa, a asa druge strane srpski teniser po završetku meča Hrvatu i ostalim članovima tim uvek uputi lepe reči i izvini se zbog neprijatnosti.
„Ne znam, on kad nađe nekoga za svađanje... Njemu to treba. Ako nismo mi, onda je sunce. Ako nije sunce, onda je oblak. To njega gura“, kroz osmeh je jednom objasnio Ivanišević.
Hrvat se ne ljuti, a da Novaku ne valja ne bi bio tu da jeste. Svaki put kada se Novak razbesni u toku meča Ivaniševića pitaju da li mu je neprijatno. Odgovor je uvek isti. Sve dok Novak pobeđuje može da viče koliko želi.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
SPORT
Amerikanac je ponovo pokušao da napadne Đokovića – i opet je „promašio“
Hrvatski teniser Borna Gojo - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
SPORT
Urnebesno – Hrvat je sam sebe sabotirao: „Biće bolje drugi put“
Veronika Kudermetova - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
SPORT
Veronikin spektakl u Australiji – tri sata borbe i 20 „raketa“ za pobedu nad Viktorijom!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala