- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnik u zoni specijalne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Stoltenberg: Moguća isporuka teških tenkova Kijevu; Žestoke borbe u centru Soledara

Pratite nas
U toku je 320. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Vladimir Zelenski je saopštio da su u toku pripreme za prebacivanje dodatnh snaga pod Soledar i Bahmut, gde su u toku žestoke borbe. Nemačka grozničavo traži oklopna vozila „Marder“ za slanje u Kijev, piše „Špigel“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:18 09.01.2023
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da tokom 2023. godine ne očekuje smanjenje pomoći Kijevu.
Prema njegovim rečima, Kongres je odobrio 45 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Zvaničnik je dodao da Bela kuća ima resurse za podršku Ukrajini tokom cele ili skoro cele 2023. godine.
21:38 09.01.2023
21:36 09.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj oblasti.
19:18 09.01.2023
UN nastavljaju da rade na uklanjanju prepreka izvozu ruske hrane i đubriva, izjavio je na brifingu portparol generalnog sekretara te organizacije Stefan Dižarik.
„Šefica UNCTAD Rebeka Grinspan i generalni sekretar UN fokusirani su na pokušaje da uklone prepreke za izvoz ruske hrane i đubriva koji nisu pod sankcijama. Stalno pokušavamo da postignemo napredak“, rekao je Dižarik.
18:56 09.01.2023
Oružane snage Rusije pokrenule su „snažan juriš“ na Soledar, izjavila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar, prenosi RT.
Prema njenim rečima, ruska vojska se pregrupisala i promenila taktiku. Ona je navela da je angažovano mnogo jurišnih grupa, „formiranih iz najboljih rezervi“ grupe „Vagner“.
Prema njenim rečima, mnogo se koristi artiljerija, višecevni raketni bacači i minobacači.
„U ovom trenutku se vode žestoke borbe“, istakla je ona.
18:46 09.01.2023
U Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine pogođeno je skladište municije.
Eksplozija se čula u Nikolajevu u Hersonu, javljaju mediji.
17:17 09.01.2023
Američki sistem Patriot u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinski ambasador: Oružje koje se isporučuje Kijevu ─ relativno staro
16:43 09.01.2023
Bivši komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžis smatra da će krajem avgusta ukrajinske trupe zauzeti Krim, piše ukrajinski portal „Strana“ pozivajući se na Hodžisov tvit.
„Vreme je na strani Ukrajine. Nemaju kadrovskih problema, a logistička situacija se popravlja svake nedelje. Nijedan ruski vojnik ne želi da bude tamo, a sankcije funkcionišu. Ukrajina će osloboditi Krim do kraja avgusta“, istakao je Hodžis.
16:15 09.01.2023
U Lavovskoj oblasti uvedene su havarijske restrikcije struje, saopštila je kompanija „Lavovoblenergo“.
„Danas su po nalogu dispečera ‘Ukrenergo’ uvedena havarijska isključenja u Lavovskoj oblasti... uprkos značajnom zahlađenju u istočnim oblastima i prekoračenju potrošnje električne energije preko utvrđene granice“, navodi se u saopštenju kompanije.
U kompaniji su dodali da su restrikcije uvedene jer je potrošnja električne energije u Ukrajini povećana zbog nižih temperatura i povećane potrošnje struje u industriji i biznisu sa početkom radne nedelje.
16:08 09.01.2023
London planira da pošalje Kijevu tenkove „Čelendžer 2“
Britanske vlasti razmatraju mogućnost da Ukrajini pošalju britanske tenkove „Čelendžer 2“, saopštila je televizija „Skaj njuz“.

„Izvor sa Zapada je izjavio da već nekoliko nedelja traju diskusije na temu predaje određene količine tenkova ‘Čelendžer 2’ ukrajinskoj vojsci“, prenosi televizija.

Prema rečima drugog izvora, postoji verovatnoća da će London poslati Ukrajini deset tenkova. On je istakao da ova vojna pomoć neće biti odlučujući faktor, ali će biti značajna, jer će u tom slučaju Velika Britanija biti prva zemlja koja je Kijevu poslala moderne tenkove zapadne proizvodnje.
Televizija ističe da će ukrajinski vojnici morati da prođu obuku za korišćenje ovih tenkova.
Ranije je Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo da je Ukrajini isporučilo 200 oklopnih vozila, uključujući oklopne transportere FV4333 „Stormer“, koji su opremljeni PVO sistemima „Starstrejk“, kao i protivtenkovskim naoružanjem, protivavionskim raketama, pancirima, kacigama, lekovima i zimskom opremom.
Naredni sastanak zapadnih zemalja, na kome će se odlučivati o vojnoj pomoći Ukrajini, održaće se 20. januara.
15:26 09.01.2023
Poljska formira novu diviziju na granici sa Belorusijom i Rusijom
Poljska formira novu diviziju na istočnoj granici sa Belorusijom i Kalinjingradskom oblasti Rusije, saopštili su u Ministarstvu odbrane Poljske.
Istakli su da će formiranje divizije omogućiti da se pripremi efikasnija odbrana u slučaju napada, kao i da će divizija dobiti najnoviju opremu.
Divizija, koja se sastoji od četiri brigade, biće stacionirana na teritoriji Podlaskog vojvodstva na severoistoku Poljske. Divizija će biti naoružana američkim tenkovima „Abrams“ i južnokorejskim tenkovima K-2. U njenom sastavu će biti artiljerijska brigada naoružana samohodnim haubicama „Krab“, koje proizvodi Poljska i K-9 iz Južne Koreje, kao i bespilotnim sistemima za obaveštavanje.
15:25 09.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn kart ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
13:25 09.01.2023
Žestoke borbe u centru Soledara
Borci grupe „Vagner“ bore se za zgradu gradske administracije Soledara, saopštilo je rukovodilac grupe, biznismen Evgenije Prigožin.
„...Vojnici "Vagnera" se žestoko bore za zgradu gradske uprave“, rekao je Prigožin, prenosi njegova pres-služba.
12:54 09.01.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Ruska vojska je gađala živu silu i tehniku ukrajinske vojske u području Kupjanska, uništena je diverzantska grupa;
- Ruski lovci oborili su ukrajinske avione Su-25 i MiG-29, kao i helikopter Mi-8. Od početka specijalne operacije uništeno je 200 ukrajinskih helikoptera;
- U poslednja 24 časa likvidirano je više od 40 ukrajinskih vojnika južno od Donjecka, kao i više od 60 u području Krasnog limana;
- Ruska vojska nastavlja ofanzivu u području Donjecka, gde je likvidirano više od 80 ukrajinskih vojnika. Ruska artiljerija je aktivna na celom frontu;
- Tri ukrajinska skladišta oružja uništena su u DNR i Harkovskoj oblasti;
- Dva artiljerijska sistema Krab, poljske proizvodnje, uništena su u DNR i Zaporoškoj oblasti.
12:08 09.01.2023
Stoltenberg: Moguća isporuka teških tenkova Kijevu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ne isključuje mogućnost isporuka teških tenkova Ukrajini.
„Ne, ne isključujem. Ali ni ne mogu ništa ni da obećam“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za list „Svenska dagbladet“ odgovarajući na pitanje da li isključuje mogućnost da bi Kijevu mogli biti poslati, na primer, američki „abramsi“ i nemački „leopardi“.
Prema njegovim rečima, sukob u Ukrajini može biti dug, a put do mira za Ukrajince je povećanje isporuka oružja.
„Najverovatnije će se ovaj rat završiti za pregovaračkim stolom. Ono što Ukrajinci mogu da postignu zavisi od odnosa snaga na terenu. Ako želimo da Ukrajina ostane nezavisna, onda moramo da nastavimo da je podržavamo oružjem“, istakao je Stoltenberg.
Generalni sekretar Alijanse je takođe napomenuo da je NATO isporučio ukrajinskoj vojsci više naoružanja nego što se moglo zamisliti i da će sada Oružane snage Ukrajine dobiti američke PVO sisteme „patriot“.
„Mi smo u stalnom dijalogu o tome kakvo će naoružanje dobiti. Sada će, na primer, dobiti (nemačka) borbena vozila pešadije ‘marder’. Međutim, ne želim da spekulišem o tome koji će od savremenih sistema biti sledeći (u isporuci)“, zaključio je on.
11:34 09.01.2023
Evropa i NATO su upumpali desetine milijardi dolara u Ukrajinu kroz isporuke oružja, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Nema smisla govoriti samo o odluci Francuske. Znamo da su kolektivna Evropa, Severnoatlantska alijansa i Sjedinjene Američke Države već upumpale desetine milijardi dolara u Ukrajinu isporukama oružja“, prokomentarisao je Peskov francuske isporuke oružja.
Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron u razgovoru sa Vladimirom Zelenskim rekao da će Pariz isporučiti Ukrajini oklopna vozila i tenkove na točkovima AMX-10RC.
10:38 09.01.2023
10:31 09.01.2023
Broj izbeglica koje su stigle u Rusku Federaciju sa teritorija Ukrajine i Donbasa premašio je 5,1 milion ljudi, među kojima su 728.000 dece.
10:16 09.01.2023
10:03 09.01.2023
Poljska će poslati Ukrajini simbolično mali broj "Leoparda"
Poljske vlasti razmatraju prebacivanje simbolično malog broja tenkova "Leopard" u Ukrajinu u saradnji sa drugim zapadnim zemljama, izjavio je predstavnik Kancelarije poljskog predsednika, zadužen za međunarodna pitanja, Jakub Kumoč, komentarišući medijske izveštaje o planovima Varšave da ove tenkove preda Kijevu.
„Slučaj je u razmatranju“, rekao je on za radio Zet, ističući da se „razgovara o predlogu da Poljska učestvuje u određenoj koaliciji zemalja koje imaju Leoparde“.
Kumoč je nazvao "apsolutnom dezinformacijom" priče o "velikom broju Leoparda" koji će se isporučiti.
Prema njegovim rečima, „reč je o simboličnoj podršci i učešću u koaliciji nekoliko zemalja. Reći da će Poljska predati nekoliko desetina ili stotina tenkova je apsurdno, stvaranje alternativne realnosti“, naglasio je predstavnik kancelarije poljskog lidera.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala