- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajinski ambasador: Oružje koje se isporučuje Kijevu ─ relativno staro

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaAmerički sistem "Patriot" u Poljskoj
Američki sistem Patriot u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Pratite nas
Većina oružja koje se Ukrajini isporučuje sa Zapada je relativno staro, a nekima je istekao rok trajanja, izjavio je ukrajinski ambasador u Londonu Vadim Pristajko.
„Delu tehnike je istekao rok trajanja. Mi se šalimo da ako hoćete da je se rešite, dajte je nama... U normalno, mirno vreme niko ne bi želeo da o tome priča u takvim terminima. Ali sada, zašto da ne“, rekao je Pristajko za „Njuzvik“, dodajući da je većina onoga što dolazi u Ukrajinu relativno stara.
Portal napominje da zapadni partneri još nisu otvorili svoja skladišta za Ukrajinu u meri u kojoj bi Kijev želeo. Ukrajinske vlasti želele bi da dobiju više sistema protivvazdušne odbrane, tenkova, mlaznih lovaca i municije većeg dometa za sisteme „hajmars“.
Istovremeno, Pristajko je izrazio radost zbog planova da se Ukrajini isporuče sistemi PVO „patriot“.
„Nismo očekivali ‘patriot’… Zaista, ovo je prvoklasni protivraketni sistem o kojem se nije ni razgovaralo. Mislim da je sada mnogo lakše nabaviti tenkove, helikoptere, pa čak i avione“, dodao je Pristajko.
On je dodao da desetine hiljada ukrajinskih vojnika prolazi obuku u Evropi i SAD.
Američki državni sekretar Entoni Blinken je 21. decembra saopštio da će SAD pružiti Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara. On će obuhvatati jednu bateriju sistema PVO „patriot“, municiju za „hajmars“, 500 komada visoko preciznih granata kalibra 155 milimetara za haubice, 30 minobacača različitog kalibra, 157 oklopnih vozila, rakete „harm“, visoko precizne avionske rakete, 2.700 bacača granata i druga sredstva odbrane. Pored toga, Ukrajini će biti isporučeno 45.000 artiljerijskih granata kalibra 152 milimetra, 50.000 projektila za sisteme „grad“ kalibra 122 milimetra i 100.000 tenkovskih granata kalibra 125 milimetara.
Američka oklopna vozila Strajker - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Amerika odobrila novi paket vojne pomoći Ukrajini, vredan tri milijarde dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala