- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Emiru Kusturici sutra se uručuje nagrada „Dejan Medaković“

© Sputnik / Lola ĐorđevićPromocija knjige Emira Kusturice
Promocija knjige Emira Kusturice - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Pratite nas
Reditelju i piscu Emiru Kusturici sutra će u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu (Pozorišni trg 1) u 13 sati biti uručena nagrada „Dejan Medaković“, koju dodeljuje izdavačka kuća „Prometej“.
Stručni žiri za dodelu nagrade „Dejan Medaković“, na čelu sa dr Boškom Suvajdžićem kao predsednikom, doneo je jednoglasnu odluku da nagradu „Dejan Medaković“ za 2022. godinu dodeli knjizi Emira Kusturice „Vidiš li da ne vidim“ u izdanju Srpske književne zadruge (Beograd, 2022).

„Emir Kusturica je napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu – putopis u životopis Petera Handkea. Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti“, ocenio je žiri.

Izdavačku kuću „Prometej" osnovali su Zoran i Borka Kolundžija 10. januara 1990. godine, te će ovom prilikom biti održana i svečanost povodom obeležavanja 33 godine rada.
Nagradu „Dejan Medaković“ Prometej je ustanovio u čast akademika Dejana Medakovića 2008. godine.
Nagrada se sastoji od zlatnika sa Medakovićevim likom i svečane povelje, a dodeljuje se za najbolje memoarsko delo na srpskom jeziku.
Dosadašnji laureati su Momo Kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Radivoje Stokanov, Aleksandar Gatalica, Dinko Davidov, Nada Milošević-Đorđević, Ljubomir Simović, Milisav Savić, Aleksandar Đuričić, Željko Marković, Dejan Vukićević i Žarko Dimić.
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
KULTURA
Emir Kusturica dobitnik nagrade „Dejan Medaković“ za knjigu „Vidiš li da ne vidim“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala