- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Emir Kusturica dobitnik nagrade „Dejan Medaković“ za knjigu „Vidiš li da ne vidim“

© Sputnik / Lola ĐorđevićEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Pratite nas
Žiri za dodelu nagrade „Dejan Medaković“ doneo je jednoglasnu odluku da tu nagradu Izdavačkog preduzeća „Prometej“ za 2022. godinu dodeli Emiru Kusturici za knjigu „Vidiš li da ne vidim“ u izdanju Srpske književne zadruge.
Kako je žiri obrazložio, Emir Kusturica je napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu — putopis u životopis Petera Handkea.
„Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti“, piše u obrazloženju nagrade.
To je, istovremeno, knjiga o vlastitom odrastanju i detinjstvu.
Prožeta ličnim opservacijama i impresijama, u stalnom preplitanju sa literaturom, opsednuta karakterom i opisom hodača po žici na gradskom trgu/sajli iznad Drine kod Višegrada, sa bogatim reminiscencijama na filmsku umetnost, osobito na „Nebo nad Berlinom“ Vima Vendersa, i Kusturičina knjiga je putopis.
U tom putopisu centralna figura je njen junak, Petar Apostol Speleolog, istraživač zaboravljenih starina, etičkih i estetskih.
Knjiga Emira Kusturice je filozofski traktat kad i novinska reportaža, putopisni brevijar kada i filmski žurnal, biografsko štivo kad i memoarska literatura, ljubavna ispovest kad i hronika zločina i mržnje, esej o kategorijalnosti vremena kad i lirsko hodočasničko putovanje od Višegrada, Sarajeva, Mećavnika, Stokholma do Velike Hoče, stoji u obrazloženju.
Kako je najavljeno, svečano uručenje nagrade biće održano 10. januara 2023. godine u Novom Sadu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala