- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Sumorne prognoze Evropske centralne banke: Plate će i dalje da padaju

CC0 / Pixabay / Novac i digitalan token — ilustracija
Novac i digitalan token — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Pratite nas
Realne plate u evrozoni znatno su niže nego u pretpandemijskom razdoblju i verovatno će se još više smanjiti u sledećim mesecima zbog brzog rasta cena, upozorila je danas Evropska centralna banka (ECB).
Pandemija je izazvala velike poremećaje na tržištu rada zbog strogih mera tokom pandemije i potražnje za radnom snagom, posebno u sektorima u bliskom kontaktu sa kupcima.
Nagli oporavak privrede nakon ublažavanja mera i nestašica radne snage podstakli su snažan rast plata, u poređenju sa istorijskim trendovima, posebno u sektoru snabdevanja, transporta i ugostiteljstva, naglašava ECB.

Ubrzana inflacija stvorila dubok jaz

Još u 2020. realne i nominalne plate rasle su gotovo identičnim tempom, što se naglo promenilo u prvom tromesečju 2021. godine kada su cene počele da rastu ubrzanim tempom, podseća ECB.
„U početnoj fazi pandemije inflacija je bila vrlo niska, odražavajući slabe cenovne pritiske, značajan negativan uticaj cena energije i ostale faktore, poput privremenog smanjenja indirektnih poreza radi podsticanja privrede“, navode iz ECB.
U 2021. inflacija je ubrzala zbog poskupljenja energije i problema u nabavci dobara i usluga u okruženju, otvaranja privreda posle ukidanja pandemijskih ograničenja, a rezultat je bio sve dublji jaz između realnih i nominalnih plata.
Nominalne plate porasle su slabije od potrošačkih cena pa se kupovna moć građana smanjila i u drugom tromesečju prošle godine bila oko 3,6 odsto niža nego u četvrtom tromesečju 2019. godine, neposredno pre početka pandemije kovida 19, navela je ECB u Ekonomskom biltenu.

Realne plate su niže nego pre pandemije

„Realne plate sada su znatno niže nego što su bile pre pandemije i verovatno će se dodatno smanjiti u sledećim mesecima“, zaključuje ECB.
„To bi moglo da podstakne sindikate da u sledećim rundama pregovora zahtevaju veća povećanja plata, posebno u sektorima s nižim platama“, nagađaju u ECB.
Procenjuju da će nominalne plate vrlo snažno da rastu i u sledećim tromesečjima, u poređenju sa istorijskim nivoima.
„To odražava robusna tržišta rada na koja do sada nisu u većoj meri uticali usporavanje privrede, podizanje minimalnih plata i blago približavanje plata visokim stopama inflacije“.
U srednjoročnoj perspektivi rast plata bi trebalo da „zakoči“ zbog očekivanog usporavanja privrede i neizvesne privredne prognoze, kaže se u tekstu.
Bivše sedište ECB u Frankvurtu i logo evra - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
EKONOMIJA
Inflacija u evrozoni: Trenutni pad cena krije dublji problem
Logo Centralne evropske banke u Frankfurtu - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
EKONOMIJA
Evropska centralna banka: Nastavićemo povećavanje kamatnih stopa za 50 baznih poena
Novčanice evra - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
EKONOMIJA
Rojters: Inflacija će potresati Evropu godinama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala