Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova misija iz SAD: Amerika „čuva obraz“ Srbiji tako što joj vređa zdrav razum

© AP Photo / Darko VojinovicZastave Srbije, EU i Amerike
Zastave Srbije, EU i Amerike - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Pratite nas
Osnovna postavka SAD je potpuna vojna kontrola nad Balkanom uz konsolidaciju otcepljenja Kosova i Metohije od Srbije, kaže za Sputnjik bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović povodom posete višeg savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea Severnoj Makedoniji i Srbiji od 11. do 13. januara.
Posle posete Makedoniji, Šole putuje u Prištinu gde će sa predstavnicima privremenih institucija i civilnog društva „razgovarati o naporima SAD da pomognu unapređenju evroatlantskih integracija“, uključujući i one „kroz dijalog uz podršku EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenih na međusobno priznavanje“.
Američki diplomata će 12. januara boraviti u Beogradu gde će sa rukovodstvom Srbije razgovarati o „energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU“.
„On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Vređanje zdravog razuma – Amerikanci čuvaju obraz Srbije

Amerikanci traže da Srbija prizna nezavisnost Kosova i u tom smislu ništa se nije izmenilo „od Trampa do Bajdena“ i ništa se neće promeniti, dodaje Jovanović.
„Menjaju se možda neki taktički potezi, traže se mogućnosti da se tobože sačuva obraz Srbiji i Vlade Srbije, ali nikako na uštrb njihove strategije. Njihova strategija je dominacija na Balkanu što znači konsolidacija otcepljenja Kosova i Metohije od Srbije, pritisak na Srbiju da prizna otcepljenje i da prizna da Kosovo može da bude članica međunarodnih organizacija, ne samo u UN.“
Međutim, tu je reč samo o formi i Amerikanci će navodno voditi računa da „sačuvaju obraz Srbiji“ tako što nećemo „izričito formalno i pismeno priznati nezavisnost Kosova“ već kroz proces „normalizacije odnosa Srbije i Kosova“, što je „vređanje zdravog razuma“.
Formalni cilj Amerikanaca na Balkanu je učlanjenje Srbije i Bosne i Hercegovine u NATO ne bi li tako obezbedili svoje pregovaračke pozicije kad jednog dana sednu za pregovarački sto sa Rusijom, ističe Jovanović.

Nema mira na Balkanu bez Rezolucije 1244

U ovim uslovima, za Srbiju je jedina ispravna dosadašnja principijelna pozicija da se pitanje Kosova i Metohije može rešiti jedino uz puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i srpskog ustava, smatra Jovanović.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPromocija knjige "Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju"
Promocija  knjige Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju  - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Promocija knjige "Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju"
„Nema rešenja koje je održivo i pravedno i koje obezbeđuje mir na Balkanu, a time i u Evropi koje bi bilo prihvaćeno kršenjem rezolucije 1244, međunarodnog prava i ustavnog poretka jedne suverene, stare evropske države. Uglavnom, sve to zavisi samo od Amerike, ne od Evrope koja nema svoju ulogu i odrekla svog identiteta i svoje autonomije“.
A globalna situacija je takva da su Sjedinjene Američke Države prva sila u Evropi još od Drugog svetskog rata, s tim što se od pada Berlinskog zida oseća jedna ofanzivnija diplomatska i politička ofanziva SAD na evropskom kontinentu, podseća Jovanović.

Blaga forma jačeg američkog pritiska

Zato Jovanović posetu američke delegacije vidi kao blagu formu jačeg pritiska na Srbiju nego što je bio do sada.
„Forma će biti blaga, ali suština će biti još oštrija u smislu pritisaka na Srbiju da prihvati ono što su deklarisani ciljevi SAD, a to je tzv. uzajamno priznanje. Jer sve što oni rade, sve što savetuju ili kako oni to kažu što 'ohrabruju', oni samo diktiraju. Kako će svoj diktat da zapakuju samo to može biti pitanje, a ne da li će od onoga što znamo da je njihova politika odstupiti. Mi na to možemo i moramo reagovati jedino principijelnim istrajavanjem na principijelnim pozicijama na Rezoluciji 1244, na međunarodnom pravu i na sopstvenom ustavu“.
U ostalom, i predsednik Vučić je pre nekoliko dana rekao da se ne stidimo svog ustava i da ćemo ga se držati, jer ništa bolje od njega i nemamo, podseća Jovanović.
Marko Đurić - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
SRBIJA
Đurić: Albanci na KiM nemaju blanko podršku SAD, to je Kurtijeva zabluda
Zastave Srbije i Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
SRBIJA
Savetnik Stejt departmenta stiže na Balkan: Objavljen plan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala