Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Savetnik Stejt departmenta stiže na Balkan: Objavljen plan

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave Srbije i Sjedinjenih Američkih Država
Zastave Srbije i Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Pratite nas
Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole posetiće Severnu Makedoniju i Srbiju od 11. do 13. januara, navodi se u saopštenju Stejt departmenta i dodaje da poseta ima za cilj da podvuče trajnu posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu na Zapadnom Balkanu.
Prema planu poseta koje je Stejt department objavio, Šole će prvo od 8. do 10. januara posetiti Ujedinjene Arapske Emirate, gde će biti kopredsedavajući Radne grupe za regionalnu bezbednost, koju pored UAE čine i Bahrein, Egipat, Izrael i Maroko.
Iz UAE, Šole stiže 11. januara u Skoplje, zajedno sa posebnom američkom delegacijom. U Severnoj Makedoniji razgovaraće sa predstavnicima vlasti o nizu tema, kao što su energetika, ekonomija i borba protiv korupcije.
Posle Skoplja, Šole putuje u Prištinu gde će sa predstavnicima privremenih institucija i civilnog društva „razgovarati o naporima SAD da pomognu unapređenju evroatlantskih integracija“, uključujući i one „kroz dijalog uz podršku EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenih na međusobno priznavanje“.
Američki diplomata će 12. januara boraviti u Beogradu gde će sa rukovodstvom Srbije razgovarati o „energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU“.
„On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.
Viši savetnik u Stejt departmentu Derek Šole - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
SRBIJA
Šta savetnik Stejt departmenta poručuje pred posetu Balkanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala