- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britansko državno zdravstvo na kolenima: Milionske liste čekanja, sprema se štrajk, pacijenti besni

© AP Photo / Leon Neal/Pool PhotoBritanski premijer Riši Sunak posetio bolnicu u Londonu.
Britanski premijer Riši Sunak posetio bolnicu u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Pratite nas
Britanija se suočava sa velikom zdravstvenom krizom. Na listama čekanja na medicinske intervencije nalazi se oko četiri miliona građana. Ako povećanje plata ne bude dogovoreno naredne nedelje, slede novi štrajkovi medicinskih radnika.
Sudbina britanskog državnog zdravstva je u rukama vlade Rišija Sunaka, a dve godine neumornog rada bez adekvatne zarade tokom pandemije i sve obimnija administracija dovele su do blokade tog sektora.

Državno zdravstvo na kolenima

Na specijalističke preglede i operacije čeka se i do dve godine, a u poslednje vreme na prijem u bolnicu i po nekoliko desetina sati zbog čega, prema procenama hitne službe, nedeljno umre oko tri stotine ljudi, navodi RTS.
„Čekao sam 16 sati i 45 minuta. Morao sam. Odazvali su se na drugi poziv samo zato što moja supruga nije pokazivala znake života. Sto posto sam uveren da bi preživela da su do nje stigli u roku od šest sati“, izjavio je udovac Majkl Simson.
Doktor Omar Nafusi, šef smene urgentnog centra Kraljevske bolnice u Barkširu, ističe da je ovo uvek najteži deo godine za zdravstvo.
„Svake godine je sve teže i nešto mora da se promeni, jer mi više ovako ne možemo“, upozorio je on.
Predsednica sindikata Unoson Kristin Mekena je ocenila da se državno zdravstvo ruši.
„Vlada ništa ne preduzima, jer ne ulaže u ljude“, smatra ona.
Medicinske sestre i osoblje hitne pomoći štrajkovali su u decembru i najavljuju nove štrajkove za drugu polovinu januara.

Ministar ne popušta pred zahtevima da se povećaju plate

Ministar zdravlja Stiv Barkli nije popustio ni za pedalj pred zahtevima da se plate, već uvećane za 4,75 odsto, dodatno povećaju.
Umešao se premijer, koji je u subotu ceo dan razgovarao sa predstavnicima zdravstva.
„Sa svih sastanaka izašao sam sa obnovljenim osećajem uverenja i optimizma da možemo da izađemo na kraj s tim problemom. Uvrstio sam ga među pet prioriteta u mom obraćanju naciji ranije ove nedelje. Želim da narod zna da je ovo za mene prioritet“, tvrdi britanski premijer Riši Sunak.
Pred vladom je rebus kako naći novac za zdravstvo, a ne pospešiti inflaciju.
Profesor Fil Banfild, predsednik britanske Lekarske komore, mišljenja je da „situacija ubrzano prerasta u vanredno stanje na nivou cele države“.
Svi se slažu da rešenje nije u novcu, već u dubokim korenitim promenama, debirokratizaciji i viziji, kojih trenutno nema.
Štrajk medicinskih sestara u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
SVET
Ugrožena bezbednost pacijenata: Štrajk medicinskog osoblja širom Britanije /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala