- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ugrožena bezbednost pacijenata: Štrajk medicinskog osoblja širom Britanije /video, foto/

© AP Photo / Kin CheungŠtrajk medicinskih sestara u Londonu
Štrajk medicinskih sestara u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Pratite nas
Dan nakon štrajka medicinskih sestara u Britaniji, obustavu rada za danas je najavilo i više hiljada zaposlenih u službi hitne pomoći u Engleskoj i Velsu. Uprava britanskih zdravstvenih institucija upozorava da je zbog štrajka ugrožena bezbednost pacijenata.
Oko 10.000 medicinskih sestara širom Engleske, Velsa i Severne Irske obustavilo je u utorak rad na 12 sati, zahtevajući veće plate. To je bio njihov drugi protest za manje od nedelju dana, objavio je „Independent“.
Medicinske sestre su, naime, prošle nedelje organizovale najveći štrajk u istoriji Nacionalne zdravstvene službe. Štrajkovale su medicinske sestre zaposlene u nešto više od četvrtine bolnica u Engleskoj, svim zdravstvenim odborima u Severnoj Irskoj i svim zdravstvenim odborima osim jednog u Velsu.
Sindikat medicinskih radnika postavio je ultimatum vladi da u roku od 48 časova odgovori na zahtev da se povećaju plate ili će se suočiti sa novim obustavama rada u januaru.
„Ne možemo da garantujemo bezbednost pacijenata, ne možemo da izbegnemo rizike koji nastaju tokom štrajkova“, rekao je za Bi-Bi-Si Metju Tejlor, izvršni direktor Konfederacije sindikata Nacionalne zdravstvene službe, koja zastupa zaposlene u britanskom javnom zdravstvenom sistemu.
On je izrazio zabrinutost zbog mogućih rizika usled novih štrajkova tokom zimskih meseci.
„Zbog toga odlučno ponavljamo poziv vladi i trgovinskim sindikatima da pokušaju da pronađu način za rešavanje ovog spora“, poručio je Tejlor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala