- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bolsonarove pristalice upale u Kongres i zgradu Predsedništva: Pozivaju na vojnu intervenciju

© AFP 2023 / EVARISTO SAPristalice bivšeg predsednika Žaira Bolsonara upadaju u Nacionalni kongres u znak protesta protiv izbora Luiza Inasija Lule da Silve, koji je položio zakletvu 1. januara 2023. Brazilija, 8. januar 2023.
Pristalice bivšeg predsednika Žaira Bolsonara upadaju u Nacionalni kongres u znak protesta protiv izbora Luiza Inasija Lule da Silve, koji je položio zakletvu 1. januara 2023. Brazilija, 8. januar 2023. - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Pratite nas
Pristalice bivšeg predsednika Brazila Žaira Bolsonara probile su bezbednosnu blokadu i upale u Nacionalni kongres, zgradu Predsedništva i Vrhovni sud u znak protesta protiv izborne pobede Lule de Silve koji je položio zakletvu prošle nedelje.
Nekoliko hiljada ljudi upalo je u zgraduPredsedništva, pozivajući na vojnu intervenciju kako bi se zbacio predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, koji je inaugurisan pre nedelju dana
„Radikalne pristalice Bolsonara upale su u Nacionalni kongres nakon sukoba sa vojnom policijom na esplanadi ministarstava u Braziliji, učesnici antidemokratskih akcija naoružani su motkama i kamenjem“, navodi se na sajtu portala „G1“.
Prema pisanju medija, policija je protiv demonstranata upotrebila suzavac i šok bombe.
Mediji javljaju da je predsednik Brazila Lula da Silva evakuisan u bezbedan deo brazilske prestonice.
Lula da Silva tokom dana je na svom nalogu na Tviteru napisao da ide u radnu posetu Sao Paulu.
„Danas idem u Ararakuaru da proučim štetu koju su prouzrokovale jake kiše u regionu. Razgovaraću sa gradonačelnikom Edinom Silvom o radu civilne odbrane i podršci koja će im biti potrebna za obnavljanje dela gradske infrastrukture“, napisao je Lula.
„Ovaj apsurdni pokušaj da se njihova volja nametne silom neće prevladati“, rekao je ministar pravde Flavio Dino na svom Tviter nalogu.
„Vlada Federalnog okruga je osigurala da će biti pojačanja. A snage kojima raspolažemo su na delu.”
Predsednik Senata Rodrigo Pačeko rekao je da je u stalnom kontaktu sa guvernerom Brazilije Ibaneisom Rošom i da je ceo policijski aparat mobilisan da kontroliše situaciju.
Bolsonaro, koji je doleteo u SAD uoči Luline inauguracije, još nije osudio niti komentarisao situaciju koja je u toku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala