- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinska policija proverava dokumenta na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra u Kijevu
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Pratite nas
Ukrajinska policija i Nacionalna garda od ranog jutra ispred Kijevsko-pečerske lavre proveravaju dokumenta svih onih kojih žele da prisustvuju bogosluženju, saopštilo je ukrajinsko izdanje „Kijev sejčas“.
„Ispred ulaza u lavru već ima mnogo ljudi. Policija svima proverava dokumenta“, navodi se u saopštenju na Telegram kanalu izdanja.
Božićna liturgija u Uspenskom saboru Kijevsko-pečerske lavre trebalo je da počne u 09.00 časova.
Prethodno je ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko izjavio da je Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (raskolnička crkva, PCU) dozvoljeno da održi božićno bogosluženje u Uspenskom saboru Kijevsko-pečerske lavre.
Sa druge strane, ukrajinski portal „Strana.ua“ objavio je da je vršilac dužnosti generalnog direktora Kijevsko-pečerske lavre Aleksandar Rudik izjavio da PCU nema dozvolu za bogosluženje u Uspenskom sabornom hramu lavre.
Podsetimo, ranije je saopšteno da Kijevsko-pečerska lavra registrovana kao manastir u sastavu raskolničke "Pravoslavne crkve Ukrajine" (PCU) koju podržavaju ukrajinske vlasti. Šef Uprave za spoljne crkvene veze PCU, arhiepiskop Zarja, tvrdio je da je poglavar PCU Epifanij sada na čelu manastira kao pravno lice.
Služba bezbednosti Ukrajine nedavno je izvršila pretres na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre (Moskovski patrijarhat). U saopštenju je navedeno da su sprovedene kontraobaveštajne aktivnosti. Ruska pravoslavna crkva nazvala je ove akcije SBU – zastrašivanjem.
Kijevsko-pečerska lavra je najstariji manastir u današnjoj Ukrajini i jedan od prvih manastira Kijevske Rusije. Nalazi se na listi UNESKO. Osnovana je u 11. veku. U ovom trenutku površina teritorija lavre premašuje 20 hektara.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
RUSIJA
Zašto je Kijevsko-pečerska lavra važna za celo pravoslavlje
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala