- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusi i Ukrajinci su jedan narod, a crkva je dužna da učini sve da oni ne postanu neprijatelji

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaKupola Verhospaskog sabora u Moskvi
Kupola Verhospaskog sabora u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Pratite nas
Rusi i Ukrajinci su jedan narod, a crkva je dužna da učini sve da oni ne postanu neprijatelji, izjavio je ruski patrijarh Kiril.

„To je jedan narod, koji je izašao iz kijevske krstionice, ali veliki narod, od Belog do Crnog mora. I ta ogromnost je oduvek izazivala strah, zavist kod suseda i od davnih vremena spoljne sile su radile na tome da se naš narod podeli, razjedini, kao i da se međusobno sukobi“, rekao je patrijarh u intervjuu za TV „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, u Ukrajini pokušavaju da stvore civilizacijsku pretpostavku za podelu među ljudima i pitanje je koliko će uspeti da prodru do srži narodnog života.
„U Ukrajini se danas preduzima sve kako bi u očima Ukrajinaca Rusija zaista postala neprijatelj i drugi narod. Od toga koliko će sve te aktivnosti, usmerene na izazivanje propasti između dva dela istog naroda, biti ‘uspešne‘ zavisi, naravno, i budućnost. Ali, crkva je družna da učini sve što je u njenoj moći da Ukrajinci i Rusi ni u kom slučaju ne postanu neprijatelji“, istakao je patrijarh.
On je dodao da su potrebne žrtve kako bi se u Ukrajini u sadašnjih okolnostima očuvalo pravoslavlje.
„Pravoslavlje u Ukrajini će biti očuvano. Ali, da bi se očuvalo pravoslavlje u ovim uslovima su potrebne žrtve. I to ne dobrovoljne žrtve, već prosto reakcija pravoslavaca na izazov koji je pred njima... Da li će se Ukrajinci pomiriti s promenom pola, moralnim relativizmom koji je postao deo kulture i politike zapadnog sveta? Ako su spremni da sve to prihvate onda gube identitet, originalnost, prestaju da budu sveta zemlja. Šta je onda podvig vernika, Kijevko-pečerska lavra, Počajevska lavra, čitava monaška tradicija? Zapravo radi se nesumnjivo o borbi protiv pravoslavne crkve koja je uvek bila, i daj, Bože, da i u budućnosti bude velika moralna i duhovna snaga ukrajinskog naroda“, poručio je Kiril.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
RUSIJA
Zašto je Kijevsko-pečerska lavra važna za celo pravoslavlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala