- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Najbolji na svetu se povukao, Novak može do prvog mesta – Španac pomogao, ali postoje dve pretnje

© AP Photo / Kelly BarnesNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Pratite nas
Pred polufinalni duel Novaka Đokovića i Danila Medvedeva na turniru u Adelejdu, oglasio se Karlos Alkaras, španski teniser, koji je objavio da neće igrati na Australijan openu zbog povrede. Odluka talentovanog Španca utiče i na Novaka jer će srpskom asu biti otvoren put za povratak na prvo mesto ATP liste.
Karlos Alkaras, prvi reket sveta, neće igrati na Australijan openu iako je delovalo da se oporavio od povrede. Mladi Španac objavio je da se slučajno povredio na treningu i da neće biti u stanju da učestvuje na prvom Grend slemu u godini.
„Baš kada sam bio na vrhuncu u predsezoni, slučajno sam doživeo povredu na treningu, i to zbog neprirodnog kretanja. U pitanju je mišić desne noge. Naporno sam se spremao za Australijan open, ali nažalost neću moći da igram na turniru. Teško je, ali moram da budem optimista, opravim se i gledam unapred. Vidimo se 2024. na Australijan openu“ napisao je Alkaras.
Talentovani španski teniser ne brani puno bodova u Australiji jer je na prvom Grend slemu u sezoni prošle godine ispao već u trećem kolu, ali bi izostanak sada mogao skupo da ga košta.
Novak Đoković, najbolji srpski teniser, ima veliku priliku da se vrati na prvo mesto na ATP listi ukoliko ispuni dva uslova.
Srpski as trenutno ima 4.840 bodova, a ukoliko u Adelejdu podigne trofej na Australijan open ide sa 5090 bodova.
S obzirom da Alakras koji ima 6.820 poena neće igrati, Novaku su najveće pretnje Kasper Rud i Stefanos Cicicpas, jer Karlosovim odustajanjem Grk i Norvežanin takođe imaju šansu da se popnu na vrh.

Novaku je potrebno da osvoji turnir u Adelejdu, a potom i podigne jubilarni deseti pehar na Australijan openu, što bi ga dovelo ponovo na prvo mesto. Međutim, ukoliko Novak ne uspe da podigne oba trofeja, a to uradi Cicipas, grčki teniser biće novi prvi reket sveta.

Rud je u najboljoj poziciji, međutim od trojice tenisera on je najmanje favorit. Norvežaninu je dovoljno da uđe u finale Australijan opena jer za Alkarasom zaostaje samo 1.000 bodova.
Realne šanse imaju i Cicipas i Rud, ali treba uzeti u obzir da je Novak u Australiji uvek najveći favorit jer je na tom Grend slemu osvojio čak devet titula po čemu je najuspešniji teniser u istoriji tog turnira.
Novak zbog povlačenja Alkarasa ima još jednu olakšavajuću okolnost. Rafael Nadal biće prvi nosilac na Australijan openu, što znači da se svi teniseri pomeraju za po jedno mesto, odnosno Novak će biti četvrti.
Srpski as i Španac koji brani trofej zbog toga neće moći da se sastanu pre polufinala Australijan opena.
Prvo mesto je blizu, ali korak po korak. Prvo da sačekamo da se završi turnir u Adelejdu.
Novak Đoković i Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
SPORT
U pozadini Čajkovski, a Novak viče „Pojačaj“ – kako je srpski as zbog Rusa postao mentalna gromada
Teniska loptica - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
SPORT
Novak mu se divi, a on je najbolji teniser u svojoj kategoriji – Sputnjik predstavlja magičnog Stefana
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
SPORT
Đoković baš poštuje Rusa: „Nadam se sjajnoj borbi protiv grend slem šampiona“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala