- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kako su "Aleksandar Nevski" i jedan srpski tinejdžer - pokorili svet

© Foto : Ustupljeno SputnjikuJakov Popov
Jakov Popov - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Pratite nas
Od svog prvog animiranog filma „Legenda o božićnom drvetu“ koji je snimio sa osam godina tinejdžer Jakov Popov osvaja nagrade na međunarodnim festivalima. Prošle godine osvojio ih je tri i upisao Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a ove će biti mentor mlađem bratu i sestri na njihovom prvom filmu.
Animirani film „Aleksandar Nevski“ osamnaestogodišnjaka iz Sremskih Karlovaca Jakova Popova osvojio je prošle godine tri nagrade na međunarodnim festivalima.
Nagradu za najbolji kratki animirani film osvojio je na Međunarodnom filmskom festivalu pravoslavnog filma „ByzanFest“ u Melburnu, u Australiji, „Zlatnog Viteza“ na Međunarodnom filmskom forumu Zlatni vitez u Rusiji i prvu nagradu za animaciju na Međunarodnom omladinskom filmskom festivalu „Svet Miru“ u Rusiji.
Jakov Popov, koji je i ranije, kao maloletni dečak, osvajao nagrade na međunarodnim festivalima upisao je prošle godine Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer Animacija i vizuelni efekti. Animirani film „Aleksandar Nevski“ uradio je pre prijemnog ispita.

Prvi film i prva nagrada desetogodišnjeg Jakova

Jakov Popov kaže za „Orbitu kulture“ da se animacijom počeo baviti kao desetogodišnjak. Njegova familija upoznala se sa animacijom preko ruske porodice Čajka koja je u svom porodičnom studiju Čajka-Stajka držala radionice animacije.
„Posle toga smo zajedno radili radionice, onda smo sami održali jednu i tad je nastao film 'Legenda o božićnom drvetu' kog smo napravili u Kulturnom centru Novog Sada. Pozvali su nas u Moskvu na mesec dana na festival 'Svet u miru' i to je bilo odskočna daska za naše bavljenje animacijom. Na tom festivalu osim što smo se lepo proveli, upoznali smo se bolje sa animacijom i sa ljudima iz struke, a film je dobio nagradu.“
Porodični studio Dom, u međuvremenu je dobio mnoštvo nagrada, a Jakov ne može ni da ih sve pobroji. Najdraže su mu nagrada Zlatni vitez 2022. godine i nagrada na 'Bizant festu' u Melburnu za najbolji animirani film za „Aleksandra Nevskog“.
„Nagrade mi svakako mnogo znače jer na festivalima postoji stručni žiri koji ih dodeljuje tako da su nagrade i priznanje stručnjaka znak da idem u dobrom smeru“.

Porodični studio –mama, tata i petoro dece

U porodičnom studiju Dom rade petoro dece, mama i tata. Posao je podeljen tako da neko radi montažu, neko režiju, neko animaciju, neko piše scenario a Jakov je, uglavnom, režiser i animator. Na pitanje čija je poslednja reč kad se radi film, Jakov odgovara:
„Svakako da uvek važi kućna hijerarhija, a što se tiče samih filmova, režiser je taj koji svoje ideje iznosi u film i upravlja celim procesom“.
© Foto : Studio DOM animacijeFestival ”Pokrov”, Kijev, Ukrajina, 2018. godine - Jakov i mama Zlata potpisali su film "U početku beše slovo" o Svetim Ćirilu i Metodiju, koji je osvojio prvo mesto.
Festival ”Pokrov”, Kijev, Ukrajina, 2018. godine - Jakov i mama Zlata potpisali su film U početku beše slovo o Svetim Ćirilu i Metodiju, koji je osvojio prvo mesto. - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
Festival ”Pokrov”, Kijev, Ukrajina, 2018. godine - Jakov i mama Zlata potpisali su film "U početku beše slovo" o Svetim Ćirilu i Metodiju, koji je osvojio prvo mesto.
Pravoslavne teme su dominantne u filmovima Studija Dom iako se danas malo ko bavi pravoslavnim filmom, a pogotovo pravoslavnom animacijom.
„Pravoslavne teme imaju mnogo toga da kažu i bukvalno su neiscrpne.“

Animacija – umetnost preterivanja

Jakov je probao sve tehnike animacije, ali nijedna mu nije toliko zanimljiva kao tehnika stop mošn plastelinom, s kojom se prvo i upoznao.
„Studio Čajka-Stajka se prvenstveno bavi animacijom plastelina, što smo mi, takoreći, nasledili. Plastelin je pre svega zanimljiv zato što je sam po sebi, kao materijal veoma fleksibilan što je veoma koristno za animaciju. Danas prevlađuje moderna 3D tehnologija, međutim, nije isto kad radimo na računaru, kad naš pokret zavisi od toga koji ćemo broj napisati u nekom redu i kad u rukama držimo nešto što možemo da opipamo i pomeramo“.
Stop mošn animacija plastelinom radi se tako što se napravi lik od plastelina, fotoaparatom se uradi slika tog lika, pa se potom pomera i slika ponovo. Dobije se niz slika sa različitim položajima tela junaka i kad se brzo „motaju“ dobije se iluzija pokreta, objašnjava Jakov.
„Animaciju mnogi nazivaju umetnošću preterivanja zato što nam pruža mnoge stvari koje ne možemo da uhvatimo na kameri a koje su realne. Baš zbog toga plastelin je odličan za animaciju jer može beskonačno da se gnječi, sažima, transformiše“.

Mentor bratu i sestri

Iako je zbog minulog rada lakše upisao akademiju, Jakov ističe da ima još dosta toga da nauči.
„Na fakultetu ima mnogo zanimljivih predmeta za koje mi je veoma drago što mogu da ih izučavam. Naveo bih istoriju filma s kojom se nisam ranije sretao ali sad, posle ovog jednog semestra, mnogo drugačije gledam filmove. U radu svakako već počinjem da primenjujem sve što sam naučio“.
Iako kaže da je za njega nastupilo vreme učenja, u planu za 2023. godinu je da napravi film o Svetom Georgiju. U tom filmu će režiju i animaciju, koju je uglavnom Jakov vodio, preuzeti njegovi mlađi brat i sestra, Rastko i Smiljana, a on ću im biti mentor.
„Zanimljivo je što sam i ja sa deset godina koliko sad ima moj brat počeo time da se bavim tako da mi je drago da moj brat kreće istim stopama i radujem se što znam kakve ga lepe stvari čekaju“, zaključio je Jakov Popov.
Animirani film „Aleksandar Nevski“  Jakova Popova. - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
KULTURA
Aleksandar Nevski osvojio Melburn: Srpski tinejdžer ponovo zadivljuje svet
Scena iz filma Tron Svetog Save. - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2019
Zbog filma malog Jakova ceo svet će čuti za Svetog Savu (video)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala