- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Aleksandar Nevski osvojio Melburn: Srpski tinejdžer ponovo zadivljuje svet

© Foto : Ustupljeno SputnjikuAnimirani film „Aleksandar Nevski“ Jakova Popova.
Animirani film „Aleksandar Nevski“  Jakova Popova. - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Film mladog autora Jakova Popova iz Sremskih Karlovaca „Aleksandar Nevski“ osvojio je Nagradu za najbolji kratki animirani film na Međunarodnom filmskom festivalu pravoslavnog filma „ByzanFest“ u Melburnu, u Australiji.
Film „Sveta Petka – Krst u pustinji“ Hadži Aleksandra Đurovića osvojio je Nagradu za najbolji igrani film, Nagradu za režiju i Nagradu za fotografiju na festivalu „ByzanFest“.
Jakov Popov ima 18 godina i student je prve godine smera Animacija i vizuelni efekti Akademije umetnosti u Novom Sadu. Animacijom se bavi od sedme godine u porodičnom Studiju DOM iz Sremskih Karlovaca, a usavršavao se pod mentorstvom priznatih filmski stvaraoca iz zemlje i sveta.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuJakov Popov
Jakov Popov - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Jakov Popov
Ovo je drugi put da je film Jakova Popova dobio nagradu. Prvi put je nagrađen 2019. za film „Presto Svetog Save“, koji je izrađen u produkciji Studija DOM iz Sremskih Karlovaca i Centra „Sveti Ćirilo i Metodije“ iz Ljubljane.
Aleksandar Nevski“ je autorski film u kojem Jakov potpisuje režiju, animaciju, dizajn likova, montažu i izradu zvučnih efekata. Film traje sedam minuta, njegova izrada trajala je godinu dana. Izrađen je u tehnici stop-moušn animacije – animacija plastelina, kao i većina Jakovljevih filmova.
Film je izrađen za potrebe Sveruskog dečijeg konkursa „Zastupnici zemlje Ruske – Zavirimo u istoriju zajedno“.
Pored nagrade na festivalu „ByzanFest“, film “Aleksandar Nevski” je u maju mesecu dobio nagradu „Zlatni Vitez“ na Međunarodnom filmskom forumu Zlatni vitez u Rusiji i prvu nagradu za animaciju na Međunarodnom omladinskom filmskom festivalu „Svet Miru“ u Rusiji.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuAnimirani film „Aleksandar Nevski“ Jakova Popova.
Animirani film „Aleksandar Nevski“  Jakova Popova. - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Animirani film „Aleksandar Nevski“ Jakova Popova.
Budući da je film radio u završnoj godini srednje škole, Jakov se potrudio da u njega uloži veliki rad, kako bi film mogao prikazati kao referencu za upis na Akademiju.
Film obrađuje vanvremensku temu o borbi za istinu i pravdu, koje moraju pobediti bez obzira na snagu protivnika, a Aleksandar Nevski je istaknuti borac za navedene vrednosti.
Sveta Petka - Krst u pustinji - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
KULTURA
Glumci iz filma „Sveta Petka – Krst u pustinji“: Kao da smo bili u milosti same svetiteljke /video/
Scena iz filma Tron Svetog Save. - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2019
Zbog filma malog Jakova ceo svet će čuti za Svetog Savu (video)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala