- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijevsko-pečerska lavra: Raskolnička crkva nema dozvolu za bogosluženje u Uspenskom sabornom hramu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
Pratite nas
Vršilac dužnosti generalnog direktora Kijevsko-pečerske lavre Aleksandar Rudik izjavio je da raskolnička "Pravoslavna crkva Ukrajine" (PCU) nema dozvolu za bogosluženje u Uspenskom sabornom hramu lavre, prenosi ukrajinski portal „Strana.ua“.
Prethodno je pres-služba Kijevske mitropolije kanonske UPC saopštila da poglavar PCU Epifanij namerava da održi bogosluženje u Uspenskom manastiru povodom Božića.
Ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko je rekao da je Komisija za primopredaju zdanja Uspenskog manastira i Trapezne crkve od UPC na državu završila rad.
Kako piše ukrajinski portal pozivajući se na Rudika, PCU nije uputila nikakav zahtev za bogosluženje u tom hramu i nema informacija o takvim namerama.
Kijevsko-pečerska lavra je najstariji manastir u današnjoj Ukrajini i jedan od prvih manastira Kijevske Rusije. Nalazi se na listi UNESKO. Osnovana je u 11. veku. U ovom trenutku površina teritorija lavre premašuje 20 hektara.
Podsetimo, ranije je saopšteno da Kijevsko-pečerska lavra registrovana kao manastir u sastavu raskolničke "Pravoslavne crkve Ukrajine" (PCU) koju podržavaju ukrajinske vlasti. Šef Uprave za spoljne crkvene veze PCU, arhiepiskop Zarja, tvrdio je da je poglavar PCU Epifanij sada na čelu manastira kao pravno lice.
Služba bezbednosti Ukrajine nedavno je izvršila pretres na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre (Moskovski patrijarhat). U saopštenju je navedeno da su sprovedene kontraobaveštajne aktivnosti. Ruska pravoslavna crkva nazvala je ove akcije SBU – zastrašivanjem.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Otvoreno pismo Kijevsko-pečerske lavre Zelenskom: Okončajte progon, nastavićemo da se branimo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala