- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Otvoreno pismo Kijevsko-pečerske lavre Zelenskom: Okončajte progon, nastavićemo da se branimo

© Wikipedia / i.Parfeniy - ParfeniyKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Pratite nas
Kijevsko-Pečerska lavra kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) objavila je otvoreno pismo upućeno ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, ukrajinskom premijeru Denisu Šmigalju, ministru kulture Aleksandru Tkačenku.
Crkva u pismu apeluje da se prestane sa svim dejstvima koja se trenutno odvijaju oko te svetinje.

„Budući da pred Bogom odgovaramo za duše poverenih nam ljudi, molimo vas da okončate bezakonje i progon Ukrajinske pravoslavne crkve, i, posebno, Sveto-Uspenske Kijevsko-pečerske lavre (muški manastir) Ukrajinske pravoslavne crkve“, navodi se u obraćanju na sajtu crkve.

Crkva je istakla da će nastaviti da brani svoja prava „jačanjem molitve, ujedinjavanjem parohijana oko crkve, kao i pravnim sredstvima, uključujući i preko međunarodnih organizacija“.

„Štaviše, u poslednje vreme izvršeni su sramni pretresi u Lavri i drugim manastirima i izmišljene su lažne ‘vesti’ u takozvanim sredstvima masovnih informacija. Sve se to, očigledno, radi kako bi se hramovi Vrhovne lavre predali Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (raskolnička crkva)“, podvlači se u saopštenju.

Prethodno se iguman Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavle, obratio predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom sa molbom da Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) ne oduzima dva glavna hrama Lavre – Uspenski i Trapezni hram čiji rok zakupa ističe 31. decembra.
Ranije je Služba bezbednosti Ukrajine izvršila pretres na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre (moskovski patrijarhat).
Nekoliko danas kasnije, lokalne vlasti Lavova su zabranile delatnost kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji Lavovske oblasti.
Kijevsko-pečerska lavra je najstariji manastir u današnjoj Ukrajini i jedan od prvih manastira Kijevske Rusije. Nalazi se na listi UNESKO. Osnovana je u 11. veku. U ovom trenutku površina teritorija lavre premašuje 20 hektara.
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
RUSIJA
Ukrajina: Kijevsko-pečerska lavra registrovana kao manastir u sastavu raskolničke PCU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala