- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina: Kijevsko-pečerska lavra registrovana kao manastir u sastavu raskolničke PCU

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra u Kijevu
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Kijevsko-pečerska lavra kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve registrovana je kao manastir u sastavu raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) koju podržavaju ukrajinske vlasti.
Kako tvrdi šef Uprave za spoljne crkvene veze PCU, arhiepiskop Zarja, poglavar PCU Epifanij je sada na čelu manastira kao pravno lice.
Prema rečima arhiepiskopa, podaci o pravnom licu uneta su danas u Jedinstveni državni registar.
Podsetimo, Služba bezbednosti Ukrajine nedavno je izvršila pretres na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre (moskovski patrijarhat).
U saopštenju je navedeno da su sprovedene kontraobaveštajne aktivnosti. Ruska pravoslavna crkva nazvala je ove akcije SBU – zastrašivanjem.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je tim povodom izjavila da za pretrese u Kijevsko-Pečerskoj lavri nema ni objašnjenja, ni opravdanja i da je to novi oblik amoralnosti kijevskog režima.
Nekoliko danas kasnije, lokalne vlasti Lavova su zabranile delatnost kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji Lavovske oblasti.
Kijevsko-pečerska lavra je najstariji manastir u današnjoj Ukrajini i jedan od prvih manastira Kijevske Rusije. Nalazi se na listi UNESKO. Osnovana je u 11. veku. U ovom trenutku površina teritorija lavre premašuje 20 hektara.
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
RUSIJA
Udar na pravoslavlje: Šta stoji iza upada ukrajinskih bezbednjaka u manastire
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala