- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski odbio primirje; U slučaju ukrajinskog napada, ruske snage će odgovoriti

Pratite nas
U toku je 316. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da se proglasi božićno primirje na liniji razdvajanja u Ukrajini. Kijev je odbio rusku inicijativu. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u DNR su oboreni ukrajinski Su-25 i Su-24.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:08 05.01.2023
„IAEA je iznela plan koji ima za cilj uspostavljanje zone nuklearne bezbednosti i zaštite oko Zaporoške nuklearne elektrane. Mi to podržavamo“, rekao je on.
Istovremeno, Prajs je podsetio da su Sjedinjene Države pozvale Rusiju da preda Zaporošku nuklearku pod kontrolu Ukrajine.
"Imamo puno poverenje u IAEA i njene napore <...>. REč je o naporima koje podržavamo", rekao je Prajs.
21:35 05.01.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Rusija, pod izgovorom primirja u zoni specijalne vojne operacije pokušava da sakrije nove korake „agresije“.
„Rusija neće uspeti da u miru sakrije svoje pripreme za novi talas agresije na Ukrajinu i Evropu. Svet će do detalja znati kako i kada agresor sprema novu eskalaciju u ovom ratu. I svaki novi mobilizacioni korak Rusije će biti poznat svetu i pre nego što on to ostvari, mi ćemo to ostvariti“, rekao je on u večernjem obraćanju.
Po njegovim rečima, „sada Rusija želi da iskoristi Božić kao paravan da bar na kratko zaustavi ofanzivu naših momaka u Donbasu i dopremi opremu, municiju i regrute. Svi u svetu znaju da Kremlj koristi predah u ratu da nastavi rat sa novom snagom“.
21:32 05.01.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Rusija, pod izgovorom primirja u zoni specijalne vojne operacije pokušava da sakrije nove korake „agresije“.
21:00 05.01.2023
Velika Britanija i Nemačka zajedno sa svojim saveznicima rade na pitanju prebacivanja tenkova u Ukrajinu, saopštili su novinarima ministri spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke Džejms Kleverli i Analena Burbok tokom zajedničke konferencije u Londonu.
20:54 05.01.2023
Ukrajinske vlasti ne shvataju ozbiljno predlog ruskog predsednika Vladimira Putina o privremenom prekidu vatre za božićne praznike, saopštio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.
„Predsednik (Ukrajine Vladimir Zelenski) je predložio jasnu formulu mira od deset koraka... Njihov (ruski) sadašnji ’jednostrani prekid vatre‘ ne može i ne treba da se uzima ozbiljno“, napisao je na tviteru šef ukrajinske diplomatije na tviteru.
20:48 05.01.2023
EU ne veruje jednostrano objavljenom privremenom prekidu vatre u Ukrajini od strane Rusije, izjavio je za Sputnjik Peter Stano, zvanični predstavnik evropske spoljnopolitičkeslužbe.
"Jednostrano proglašeni privremeni prekid vatre ne menja činjenicu da Rusija nezakonito okupira deo teritorije Ukrajine i vrši nelegitimnu agresiju kršeći Povelju UN i međunarodno pravo. S obzirom na nedostatak poverenja u sve što dolazi iz Kremlja, da bi jednostrano proglašenje primirje bilo ubedljivo, potrebno je da vidimo konkretne akcije Rusije, na primer, prekid napada, povlačenje trupa i opreme iz cele Ukrajine“, rekao je Stano.
Prema rečima Stana, „pošto takve akcije izostaju, jednostrani prekid vatre izgleda kao pokušaj Rusije da kupi vreme za popunjavanje zaliha, pregrupisavanje trupa ili popravljanje svoje narušene međunarodne reputacije“.
20:42 05.01.2023
Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini koštaće skoro 3 milijarde dolara, što je najveći paket pomoći Kijevu do sada, preneo je Asošiejted pres, pozivajući se na američke zvaničnike.
Napominje se da će pored oklopnih vozila „bredli“, novi paket pomoći uključivati vojna vozila Hamvi, višenamenska vozila MRAP i „veliki broj“ projektila i druge municije.
20:27 05.01.2023
Američki PRO sistem Patriot razmešten u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Dogovor Bajdena i Šolca: Nemačka će isporučiti Ukrajini dodatnu bateriju sistema „patriot“
19:41 05.01.2023
Gutereš pozdravlja prekid vatre između Moskve i Kijeva
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš uvek je spreman da pozdravi prekid vatre, izjavio je njegov portparol Stefan Dižarik, komentarišući odluku Rusije da za Božić uvede režim prekida vatre u zoni specijalne vojne operacije.

„Generalni sekretar uvek pozdravlja mogućnost da strane tokom tog svetog perioda pokažu poštovanje i prekinu borbena dejstva“, rekao je Dižarik.

On je dodao da su UN spremne da pomognu u okončanju sukoba u Ukrajini na osnovu međunarodnog prava.
„Želeli bismo da vidimo kraj tog rata u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN i spremni smo da pomognemo stranama da ostvare taj cilj“, rekao je on.
19:29 05.01.2023
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš odlučio je da raspusti misiju za istragu granatiranja istražnog zatvora u Jelenovki u DNR koje se desilo u julu prošle godine, rekao je na brifingu njegov portparol Stefan Dižarik.
„Generalni sekretar UN odlučio je da raspusti misiju za utvrđivanje činjenica o incidentu u Jelenovki 29. jula 2022. zbog nedostatka uslova neophodnih za slanje misije na lice mesta“, rekao je on.
Prema rečima Dižarika, čim UN osete da imaju adekvatne bezbednosne garancije, grupa će opet biti formirana.
19:22 05.01.2023
Ruska vojska će odgovoriti, ako ukrajinske snage naruše režim prekida vatre koji će stupiti na snagu u podne 6. januara i trajati do ponoći 7. januara, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
„Odluka se odnosi na prekid vatre ili ofanzivne akcije sa naše strane. Ali to ne znači da nećemo odgovoriti na provokacije neprijatelja! Ili da ćemo dati neku šansu neprijatelju u ovim prazničnim satima da poboljša svoje pozicije na liniji razdvajanja", napisao je on na svom telegram kanalu.
18:51 05.01.2023
Mediji: Nemačka planira da Ukrajini pošalje borbena pešadijska vozila „Marder“
Vlada Nemačke razmatra mogućnost da Ukrajini isporuči borbena pešadijska vozila „Marder“, piše nemački list „Zidojče cajtung“.
Prema podacima lista, zvanična odluka nije doneta. Navodi se, da u slučaju da do nje dođe ona mora biti usaglašena sa Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskom. Nije pojašnjeno koliko bi Kijevu moglo da bude isporučeno borbenih vozila.
Ukrajina od Nemačke želi da dobije i teške tenkove „Leopard 2“, međutim, Berlin je odbio da ih isporuči.
18:33 05.01.2023
Ukrajina odbacuje bilo kakve pregovaračke procese sa Ruskom Federacijom, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov, komentarišući predlog Rusije o privremenom prekidu vatre.
„Nema pregovora sa njima (sa Moskvom)“, rekao je on televiziji "Rusija 24".
17:46 05.01.2023
"U skladu sa nalogom predsednika Rusije, ministar odbrane je izdao naređenje vojsci da se na 36 sati, od 12.00 6. januara do 24.00 7. januara uvede režim prekida vatre na celoj liniji razdvajanja u Ukrajini", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
17:10 05.01.2023
Indija nije pozvala Ukrajinu na sledeći samit G20
Indija nije uputila poziv Ukrajini na samit G20 koji će se održati u Nju Delhiju u septembru 2023. godine, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Indije Arindam Bagči.
„Objavljene su članice G20 i specijalno pozvane zemlje koje planiramo da pozovemo. Mislim, da Ukrajina nije na spisku“, rekao je Bagči.
Dodao je, da će obavestiti u slučaju da se nešto promeni
16:29 05.01.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
RUSIJA
Rusija proglasila primirje za Božić
15:54 05.01.2023
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je spremnost Ankare da posreduje u rešavanju ukrajinske krize, saopštila je administracija turskog lidera nakon njegovog telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.

"Predsednik Erdogan je tokom razgovora predložio da preuzme na sebe misiju moderatora i posrednika kako bi se obezbedio stabilan mir između Rusije i Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

15:27 05.01.2023
Ruski borbeni avioni oborili su avion Su-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Krasnogorovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, dok je ruska PVO u DNR oborila ukrajinski vojni avion Su-25, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
13:47 05.01.2023
Ruske snage izvele napad na položaje Ukrajinaca na svatovskom delu fronta
Ruska avijacija izvela je koncentrisani napad na položaje ukrajinskih trupa na svatovskom delu fronta u Donbasu, saopštio je komandant čete ruskih borbenih vozila za podršku tenkovima „terminator“ Zapadne grupe ruski snaga, koja izvršava zadatke u ovom pravcu.
„U ovom pravcu se vode aktivne borbe, neprijatelj na sve moguće načine pokušava da probije odbranu. Danas je avijacija zadala koncentrisani udar (na položaje Kijeva na svatovskom delu fronta)“, rekao je komandant novinarima.
On je objasnio da ukrajinske snage koriste i taktiku artiljerijskih udara i pokušavaju da prodru na teritoriju koju kontroliše Rusija u malim diverzantsko-izviđačkim grupama.
„Postoje i diverzantske grupe i artiljerija“, rekao je komandant.
Situacija na svatovskom pravcu u Donbasu eskalirala je pre nekoliko meseci. Ukrajinske snage redovno gađaju Svatovo iz američkih višecevnih raketnih sistema „hajmars“ i pokušavaju da probiju odbranu na ovom području, koji je od strateškog značaja, otvarajući put do brojnih naselja u republici.
12:57 05.01.2023
Kijev je odreagovao na poziv ruskog patrijarha na božićno primirje.
„Ruska pravoslavna crkva pozivala je na genocid nad Ukrajincima, podsticala masakre i insistira na još većoj militarizaciji Rusije. Stoga je izjava RPC o ‘božićnom primirju’ cinična zamka i element propagande“, izjavio je savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala