- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija odbila da u SB UN razmatra izveštaj o sirijskom hemijskom dosijeu

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaVojna tehnika na obodu auto-puta M5 Damask-Alep u sirijskoj provinciji Idlib
Vojna tehnika na obodu auto-puta M5 Damask-Alep u sirijskoj provinciji Idlib - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Pratite nas
Prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski je odbio da u Savetu bezbednosti razmatra kopirane izveštaje Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) na temu sirijskog hemijskog dosijea.
Pre nastupa Poljanskog, saradnik kancelarije visokog predstavnika Ujedinjenih nacija za razoružanje je, pozivajući se na izveštaje OZHO, još jednom rekao da organizacija nije dobila informacije koje je tražila od Sirije.
„Šteta što novu godinu započinjemo sastankom o sirijskom hemijskom dosijeu. Mi smo, kao i drugi članovi Saveta, više puta govorili da nema smisla raspravljati o ovoj temi u Savetu bezbednosti svakog meseca kako bi se odradio unutrašnji politički zadatak mnogobrojnih zapadnih država“, podvukao je ruski diplomata.
Prema njegovim rečima, direktor OZHO Fernando Arias stalno izmišlja izgovore kako ne bi prisustvovao Savetu i brifingu, i na taj način svakog meseca izbegava odgovornost za kopirane izveštaje. Sve to dovodi u pitanje autoritet Saveta bezbednosti, dodao je Poljanski.
„Pozivamo da se ukaže poštovanje prema vremenu koje članovi Saveta bezbednosti izdvajaju i da se napokon izvrši optimizacija datuma zasedanja. Dok se to ne učini ne vidimo smisao rasprave“, podvukao je ruski diplomata.
On je ranije naveo da za to što nema napretka po ovom pitanju nije kriv Damask, već sekretarijat OZHO, koji tvrdoglavo ne želi da ispravi antisirijsku težnju. Moskva je nekoliko puta pozivala Ariasa da podnese izveštaj Savetu bezbednosti, kako bi mu postavili pitanja. Osim toga, Rusija je naglasila i da generalni direktor organizacije ni jednom nije bio u Siriji.
Tokom aprila 2017. godine je sirijska opozicija saopštila da je 80 ljudi poginulo i 200 ranjeno u napadu hemijskim oružjem na grad Han-Šejhun u provinciji Idlib. Za napad je optužena sirijska vojska, koja je odbacila optužbe i odgovornost prebacila na militante i njihove pokrovitelje. SAD nisu pokazale dokaze o krivici sirijske vojske i nisu se obazirale na pozive Rusije da sprovede detaljnu istragu, izvršile su napad na sirijsku vojnu bazu Šajrat u noći 7. aprila.
Zapad je optužio Damask za hemijski napad na sirijski grad Duma u Istočnoj Guti, koji je, navodno, bio 7. aprila 2018. godine i pretio vojnim napadima.
Kuće uništene u napadu terorista u sirijskoj provinciji Idlib - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
RUSIJA
Rusija nezadovoljna radom Organizacije za zabranu hemijskog oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala