- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija nezadovoljna radom Organizacije za zabranu hemijskog oružja

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaKuće uništene u napadu terorista u sirijskoj provinciji Idlib
Kuće uništene u napadu terorista u sirijskoj provinciji Idlib - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Pratite nas
Rusija je izrazila nezadovoljstvo radom Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) na temu sirijskog hemijskog dosijea, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.
„I dalje smo veoma nezadovoljni metodom rada sekretarijata OZHO, koji se u svojim istragama oslanja na informacije izvora koji predstavljaju opoziciju sirijskoj vladi, prikuplja njihove izjave iz daljine i na osnovu njih donosi zaključke u stilu - vrlo verovatno i tu beletristiku smatra nepobitnim dokazima“, rekao je Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN o Siriji.
On je podvukao, da te metode nisu toliko neubedljive, već da direktno narušavaju principe OZHO. Optužio je organizaciju da primenjuje dvostruke standarde i za neefikasnost retrospektivnih istraživanja. Predstavnik Rusije je podvukao da će, u slučaju da se ne poradi na greškama, degradacija OZHO biti nepovratna.
Tokom aprila 2017. godine je sirijska opozicija saopštila da je 80 ljudi poginulo i 200 ranjeno u napadu hemijskim oružjem na grad Han-Šejhun u provinciji Idlib. Za napad je optužena sirijska vojska, koja je odbacila optužbe i odgovornost prebacila na militante i njihove pokrovitelje. SAD nisu pokazale dokaze o krivici sirijske vojske i nisu se obazirale na pozive Rusije da sprovede detaljnu istragu, izvršile su napad na sirijsku vojnu bazu Šajrat u noći 7. aprila.
Zapad je optužio Damask za hemijski napad na sirijski grad Duma u Istočnoj Guti, koji je, navodno, bio 7. aprila 2018. godine i pretio vojnim napadima.
Terorista Nusra fronta - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SVET
Ruski centar: Teroristi u Siriji spremaju provokacije, cilj - da budu optuženi Damask i Rusija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala