- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sudijski ekspert za Sputnjik: „Kriju se iza tehnologije!“

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaKontrolna soba sistema za video-pomoć sudijama - VAR u Međunarodnom centru za emitovanje Svetskog prvenstva u fudbalu u Moskvi
Kontrolna soba sistema za video-pomoć sudijama - VAR u Međunarodnom centru za emitovanje Svetskog prvenstva u fudbalu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Pratite nas
Ugledni bivši sudija Raka Đurović pričao je za Sputnjik o tome šta je dobro kod VAR-a, kao i šta je loše, kako uopšte sve te silne promene pravila utiču na fudbal.
Uvođenje VAR tehnologije unelo je revoluciju u svet fudbala. Najvažnija sporedna stvar postala je drugačija, sudije su pale u drugi plan, dok glavnu reči vodi video-asistencija, koja je uvedena u sezoni 2017/18. i od tada trpi svakodnevna usaršavanja.
Mundijal u Kataru gotovo da je protekao u savršenom redu, ali su svima na startu smetale ogromne sudijske nadoknade od 10 i više minuta, što je činilo da utakmice više ne traju 90, nego 100 minuta - na takav fudbal nismo navikli.
Krivica, između ostalog, ide i na dušu video-tehnologije, za kojom se prečesto poseže, što iziskuje da utakmica bude produžena, više nego što smo navikli.
„VAR kategorija je umetnuta da se nedostaci ili propusti sudija eliminišu. Sudije su tu zbog fudbala, e ne fudbal zbog sudija. Daje se doprinost stalnim dopunama video pomoći. Jer, jedna odluka u fudbalu može da se kanališe i da usmeri meč u totalno drugom pravcu. Isto tako može da vas eliminiše od velikog cilja. VAR je propilično napredovao, napreduje konstantno, ali i dalje ima jedan dobar deo nedostataka“, počeo je razgovor za Sputnjik Raka.
Kada su nedostaci u pitanju, Đurović je s reči momentalno prešao na delo, odnosno na konkretan primer da VAR ne funkcioniše baš tako savršeno, kao što većina želi da ga predstavi.
Strahinja Pavlović Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
SPORT
Strahinja za Sputnjik o momentu koji je „presekao“ Srbiju: Iznenadilo me je – bio je to prvi start
„Konkretan primer gde je VAR zatajio dogodio se na Svetskom prvenstvu u Kataru na meču Španija – Japan, a posledice su pretrpeli Nemci. Uprkos silnim kamerama, linijama, i svim ostalim čudima, nije bila dobro pokrivrena ta poprečna linija, korner linija. Oni su nama dan kasnije iz neke kamere iz drona pokazivali da je lopta ostala u terenu 1,8 milimetara, a činilo se da je napustila igru, odnosno izašla čitavim obimom, što bi značilo gol-aut za Španiju. Ovako, sudija je dozvolio da se igra nastavi i Japan je dao gol. Epilog – Nemci su zbog poraza Španije ispali s Mundijala, a mogli su da prođu u osminu finala. Četiri minuta i 12 sekundi su potrošilei na analizu tog slučaja i ništa nam nisu pokazali. Sutradan je stigao taj čuveni snimak iz kamere drona. Imam utisak da je to bio veliki propust. Zbog te 'sporne lopte' Japan je nastavio takmičenje, a Nemačka ispala. Ulog je bio veliki. Jedna banalna situacija ima kapitalnu ulogu na nečiji veliki cilj. Jer, ko zna kako bi Nemci izgledali u nastavku Mundijala, delovalo je da podižu formu i igraju sve bolje i bolje“, ističe Đurović.
© Sputnik / Miljanov kornerBivši srpski sudija Raka Đurović
Bivši srpski sudija Raka Đurović - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Bivši srpski sudija Raka Đurović
Magični „travnati pravougaonik“ pokriven je brojnim kamerama sa svih strana. U loptu se ugrađuju senzori zbog automatskog ofsajda, kamere s krovova stadiona prate svaki pokret fudbalera i brojne situacije koje su ranije bile problematične, sada se daleko brže rešavaju.
Ali, da li je to i dalje isti onaj fudbal koji svi toliko volimo i na koji smo decenijama unazad navikli? Đurović ima jasan stav po tom pitanju.
„Naravno da je dobro što ima više kamera, tačaka, preseka, što je tu senzor u lopti. To je sve idealno i može da pokaže da li je prekršaj unutra ili napolju kada je šesnaesterac u pitanju. To su kapitalne odluke, a tehničke kazne su ogromne. Ali, ono što se meni ne dopada kod primene VAR jeste da se sudije previše oslanjaju na njega. Sudije su ranije presuđivale, za to i sluše, a sada su se nekako opustili. Postoji VAR soba i s njom su u stalnoj komunikaciji. Oni će signalizirati enormno veliki procenat spornih situacija unutar kaznenog prostora. Nije greška na meču Japan – Španija, bila jedina na Mundijalu. Imali smo slučaj evidentnog prekršaja u dvoboju Francuske i Engleske. Sigurno je levi bek 'trikolora' napravio prekršaj posle kojeg je usledio pogodak. Ljudi iz VAR sobe nisu reagovali, a nije ni glavni sudija. Često se dogodi da glavni sudija nešto vidi i ne reaguje, i onda se sudije iz VAR sobe, koji su po autoritetu ispod glavnog arbitra, ne oglase. Sudija na terenu je po snazi i autoritetu jači od VAR sudija. Tako da kada on napravi propust, ovi ne žele da se oglase. E, tu često dolazi do propusta zbog takvih stvari“, smatra naš sagovornik i dodaje:
© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaOdluka VAR sistema o penalu za Kostariku
Odluka VAR sistema o penalu za Kostariku - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Odluka VAR sistema o penalu za Kostariku
„Dešava se da identične situacije neretko nisu registrovane iz VAR sobe, a u pitanju su različite ekipe, različite sudije. Svaki sudija koji preinači svoju odluku, ili je VAR preinači, dobija mali minus. Zbog toga postoji uvek rizik da procena sudije neće uvek biti 100 odsto objektivna“.
Raka Đurović i za to ima rešenje.
„Sudije moraju više da preuzimaju odgovornost i da imaju što kraću komunikaciju sa VAR sobom. Na njima je da vide, uoče i da mu jave, a na glavnom da brzo donese odluku, bez predugog gledanja u monitor. Glavni sudija ne treba da ide toliko često da gleda jer se 'ubija' fudbal sa tim dugim pauzama. Iz VAR sobe odmah treba da jave da li je pogodak regularan ili nije. Ako nije 'doviđenja', a oni tu nešto diskutuju i traže bolji ugao, to je pogrešno“, smatra Đurović i dodaje:

„Bojim se da je počelo kao u politici, kada se glavni i krucijalni problemi zamenjuju sekundarnim. Jedna maska da se o njoj priča najviše, da bi se zataškali neki drugi nedostaci prilikom primene VAR. Mislim da smo tu imali očigledan primer oko prevelikih nadoknada na Mundijalu u Kataru".

Đurović za kraj razgovora za Sputnjik poručuje da jeste pristalica VAR tehnologije, ali da bi trebalo dodatno skratiti vreme oko procene tih spornih odluka, kao i da glavne sudije ne smeju da se kriju iza video-tehnologije, jer bi u budućnosti pomoćnike mogli da zamene roboti-mašine.
„Pristalica sam VAR, može da pomogne fudbalu i pomaže mu. Ali, samo ako postoji dilema glavni sudija treba da ide da gleda, a ne da pričaju tri minuta on i VAR soba, pa tek onda da ide da gleda. Ako ima dilemu neka ide, ako nema, neka mu sugerišu i da se nastavi igra. Ovako, publika grakne, pa stane. Strelac gola slavi, pa prestane, pa onda opet slavi ili ne bude gol. To ubija dušu fudbalu, ambijent na stadionu, prilično loše se manifestuje na samu igru. Takođe, skoro smo došli u situaciju da pomoćne sudije nisu potrebne. Dozvole sve živo da prođe, pa podignu zastavu. To može i mašina da odradi. Glavne sudije previše su prepuštale slučaj VAR na minulom Mundijalu. Tako je VAR u drugi plan stavio sudije i preuzeo ulogu bitnog faktora, a to ne bi smelo. Primer kako treba da se sudi jedan meč je Poljak Simon Marčinjak koji je maestralno odradio posao u finalu Argentina – Francuska“, zaključio je Raka Đurović.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
SPORT
Sportska prevara godine – „šverc“ fudbalera
Dejan Nedić - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
SPORT
Sudija Nedić je za Sputnjik odsvirao „kraj“! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala