Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Države koje povlače priznanje Kosova shvatile - Srbija je čuvar međunarodnog prava

Pratite nas
Srbija je faktički postala čuvar međunarodnog prava što su manje države sveta prepoznale i zato imamo devet država koje su članice UN a koje su povukle priznanje Kosova. Shvatile su da bi i one mogle biti žrtve velikih sila i da nema drugog načina da se zaštite osim poštovanja međunarodnog prava, kaže profesor Stevica Deđanski.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio je podatak da čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, dok ga 84 zemlje nedvosmisleno priznaje, a tri države „nisu načisto“.
Vučić je objavio imena devet država koje su povukle priznanja - Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Maldivi, Sveta Lucija, i najavio da čekamo desetu.

Srbija čuvar međunarodnog prava

Profesor dr Stevica Deđanski iz Instituta za političke studije kaže da je povlačenje priznanja Kosova od izuzetnog značaja za Srbiju.
„Mi već duži vremenski period imamo spisak država koje su povukle priznanje Kosova, a to smo objavili onda kad smo se sa njima to dogovorili. Do sada smo poštovali sve sporazume uključujući i Vašingtonski, ali sada je došlo vreme pošto su neki tvrdili da je to samo „priča“. Predsednik Srbi je,obelodanivši imena tih država, pokazao da je to zaista diplomatska akcija na kojoj je Srbija ozbiljno radila poslednjih godinu- dve,“ ističe Deđanski.

Pokazali smo da želimo mir

Pri tom, Srbija to do sada nije koristila jer, dodaje naš sagovornik, želi mir - to i dalje želi ali šta ako druga strana ne poštuje sporazume.

„Država koje ne priznaju Kosovo, odnosno nelegalno otcepljenje te teritorije od Srbije, je 106 (od 193 članice UN). To pokazuje koliko država u svetu gledaju Srbiju kao zemlju koja poštuje međunarodno pravo,“ ističe on.

Kako kaže, ne potencira se da neko poštuje samo prava Srba i da se ostvare samo naši interesi, već sve vreme nastupamo sa pozicije da se poštuje međunarodno pravo.
„Ako se ne poštuje međunarodno pravo, sve zemlje sveta, posebno manje države, sutra neće imati kako da se zaštite od potencijalno sličnih situacija kao što je kod nas. Jer kad prođu sukobi koji su sada aktuelni ostaće samo ono što je pravedno po međunarodnom pravu i to će biti jedino validno,“ tvrdi Deđanski.

Primer za sve manje države

Iz tih razloga, napominje sagovornik Sputnjika, Srbija traži i od dugih zemalja da se poštuje međunarodno pravo, i to druge države prepoznaju.
Po mišljenju Deđanskog, dugo godina to nije moglo da se desi jer se Srbija svojevremeno izvinjavala i za šta nije kriva,, što je stvorilo sliku da smo mi jednini krivci za sve. "Sad kad se pokazalo da smo mi ti koji tražimo mir i pregovore, zemlje koje možda imaju manji značaj u Savetu bezbednosti ali veliki značaj u Ujedinjenim nacijama shvataju da ako se to slomilo na Srbiji može da stigne i kod njih,“ objašnjava Deđanski.
Deđanski smatra da je rano govoriti da li će se možda i neke evropske države naći u poziciji da povuku priznanje Kosova ali svakako ostavlja tu mogućnost jer veruje da će se ubrzo geopolitička scena izmeniti.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
SRBIJA
Vučić otkrio spisak devet zemalja koje su povukle priznanje Kosova - još tri se dvoume
Zastava Nema predaje na skupu podrške Rusiji u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
SRBIJA
Nebojša Čović predlaže 16 koraka Srbije tokom nove velike krize na Kosovu i Metohiji
Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u srpskim sredinama na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
SRBIJA
Beograd izbacuje na sto jake adute protiv pokušaja da se Kosovo ugura u UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala