Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić otkrio spisak devet zemalja koje su povukle priznanje Kosova - još tri se dvoume

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su pred Srbijom teški izazovi što se tiče Kosova i Metohije i istakao da je devet zemalja povuklo priznanje tzv. Kosova, a da se čeka i deseta.
Vučić je na godišnjoj konferenciji istakao da čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, 84 nedovsmisleno priznaje, a tri države "nisu načisto".
"Imamo devet koje su povukle priznanja - Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Maldivi, Sveta Lucija, čekamo desetu", rekao je Vučić.
On je rekao da su pred nama teški izazovi po pitanju KiM, i da smo jedva sačuvali mir i stabilnost.
"Nikoga nismo provocirali, osim ako neko ne smatra da je provokacija to što poštujemo naš Ustav i čuvamo građane. Nijedan incident nismo napravili, nijedan pogrešan potez. Mi ne možemo da se suprotstavimo velikim silama, mali smo, velika je Nemačka, Amerika i Evropa...", rekao je predsednik.
Kako kaže, što se tiče KiM, mi ne bežimo od svih sporazuma koje smo potpisali.
"A Albanci beže od svih šest, i nijedan ne mogu da poštuju. Svako nek radi svoj posao. Oni ucene i pretnje, a mi da čuvamo slobodu i nezavisnost, i svoju Srbiju. Neće biti lako, seiriće mnogi u zemlji i inostranstvu. Ali mene samog malog nisu uspeli da slome, a kako će mnoge junake u ovoj zemlji. Neka ja budem prvi bedem, a onda nek udare na junake", kazao je on.
Predsednik ističe da on nije tu da se nekome dopada i da bude nasmejan, kao ni da bude šarmantan.

Spremni smo da razgovaramo o bezbroj kompromisnih rešenja, ali ne na poniženja

Kad god bi neko ponudio rešenje za KiM, ubili bi glasnika i zdrav razum, pre nego što bi bilo ko razmislio šta je to što je dobro za našu zemlju, izjavio je i poručio da je Srbija uvek spremna za razgovore o bezbroj kompromisnih rešenja, ali ne i poniženja Srbije i srpskog naroda na KiM.
On je tako odgovorio na pitanje novinara koje rešenje Srbija ima i šta bi Srbija povodom najnovijeg nemačko - francuskog predloga mogla da stavi na sto, ako dođe do novog dijaloga.
"Tako da se mi držimo svog Ustava, a za sve ostalo spremni smo da razgovaramo o bezbroj kompromisnih rešenja, ali moraju da budu kompromisna rešenja, a ne poniženja za Srbiju i srpski narod na KiM", istakao je Vučić.
Na pitanje na koji način kriza na KiM utiče na Aljbina Kurtija, da li će biti izbora na KiM i da li bi kriza mogla da utiče na njegov eventualni pad, Vučić je rekao da u to neće da se meša.
"Što se tiče Kurtija, ne mešam se, kolika god da je njihova želja da smene mene, do sada se pet pregovarača promenilo u Prištini, a jedan je ostao u centralnoj Srbiji. Uvek su oni, kako su neki mediji prenosili, bili uspešni i pobeđivali me i rasturali, kako kažu. Samo što je narod u centralnoj Srbiji bio mnogo zadovojniji nego onaj u Prištini", odgovorio je Vučić.

Očekujem dolazak Dereka Šolea prvom polovinom januara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje dolazak Dereka Šolea, višeg savetnika Stejt departmenta, 11. ili 12. januara u Beograd, navodeći da veruje u stvaranje boljih odnosa sa Amerikom.
Vučić je kazao da je Šole "viši od svih u Stejt departmentu i vrlo blizak Džejku Salivenu".
"Strašno važan čovek, dolazi ovde 11, 12. januara ako se ne varam, ozbiljan, posvećen, mlad, pametan čovek. Verujem u stvaranje boljih odnosa sa SAD, videćemo kako će to ići. Neće biti lak razgovor, ali verujem da možemo da razgovaramo. Posle toga očekujem dolazak svih ovih stručnjaka iz Evrope i to je to", kazao je Vučić.
Na pitanje da li je moguće da dođe do sastanka u Briselu do kraja januara na najvišem nivou, Vučić je upitao kakav je to najviši nivo.
"Kakav vam je to najviši nivo, pustite me tih priča", rekao je predsednik.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
SRBIJA
Vučić: Ovo je moj poslednji mandat, a uskoro neću biti ni na čelu stranke /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala