- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Božićno primirje“: Dan kad su se mirili i najveći neprijatelji

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaOfanziva na jugozapadnom frontu 1916. godine
Ofanziva na jugozapadnom frontu 1916. godine - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da se proglasi božićno primirje na liniji razdvajanja u Ukrajini. Međutim, ovo ne bi bio prvi takav slučaj u istoriji. Setimo se 1914. godine i zapadnog fronta u Prvom svetskom ratu.
"Na zapadu ništva novo" - svi znaju ovaj naslov Remarkovog romana o Prvom svetskom ratu. Međutim, na Badnje veče 1914. na Zapadnom frontu dogodilo se nepredviđeno: vojnici zaraćenih strana okitili su jelku i izašli iz rovova da jedni drugima čestitaju Božić.

„Jedva da je jutro zarudelo kada smo videli Engleze koji su nam mahali iz rovova. I mi smo njima mahali. Polako su počeli da izlaze iz rovova. Naši vojnici su postavili mala božićne jelke koje su nam doneli na front i zapalili na njima sveće. Svi su izašli iz rovova i nikome nije ni palo na pamet da počne da puca“, odlomak iz pisma nemačkog vojnika sa Zapadnog fronta.

Božićno primirje“, koje se dogodilo 1914. godine, opisao je britanski vojnik: „Svi naši su izašli iz rovova i seli na nasip. Nemci su učinili isto i počeli da govore na lošem engleskom jeziku. Popeo sam se na vrh nasipa i na nemačkom sam ih zamolio da otpevaju neku narodnu pesmu. Oni su počeli da pevaju, pa smo mi zapevali i zatim su obe strane aplaudirale jedna drugoj“.
Kada su se vojnici osmelili, onda su izašli iz blata i krenuli jedni ka drugima po neutralnom terenu koji je bio samo nekoliko desetina metara. Britanci i Nemci su razmenjivali cigarete, poklone, slikali se zajedno i čak su igrali fudbal. Nemac, koji je bio žongler, imao je nastup na ničijoj zemlji.
Vojnici iz Nemačke i Velike Britanije su ovaj prekid koristili kako bi sahranili tela poginulih. Tako da, malo je verovatno da su gajili iluzije da će to bratsko jedinstvo neprijatelja nešto promeniti.

„U 8.30 sam tri puta ispalio hitac u vazduh i podigao zastavu sa natpisom ‘Srećan Božić’. Popeo sam se na nasip i video sa nemačke strane platno na kome je napisano ‘Hvala’. Tamo se pojavio nemački kapetan, obojica smo se poklonili, salutirali jedan drugom i vratili se u rovove. On je dva hica ispalio u vazduh i rat je ponovo počeo“, piše u memoarima vojni lekar iz Velsa, britanski kapetan Dan.

Tokom četiri godine, koliko je trajao Prvi svetski rat, poginulo je više od 37 miliona ljudi.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
RUSIJA
Rusija proglasila primirje za Božić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala