Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zurof: Počasti Džaferu Devi vređaju sećanje na njegove brojne žrtve

© Sputnik / Lola Đorđević Efraim Zurof
 Efraim Zurof - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Direktor „Centra Simon Vizental“ iz Jerusalima Efraim Zurof rekao je da se taj centar dosledno protivi renoviranju kuće Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice, kao i da počasti koje su mu dodeljene šalju užasnu poruku kosovskom društvu i strašno vređaju sećanje na njegove brojne žrtve.
On je tako prokomentarisao najavu vlasti u Prištini da namerava da obnovi kuću Deve, za koga je rekao da je bio nacistički saradnik.
„Zbog toga je veoma uznemirujuće saznati da su planovi za renoviranje obnovljeni. Deva je ličnost koja simbolizuje saradnju Albanaca sa nacistima i ulogu koju su te osobe imale u zločinima počinjenim nad Srbima i Jevrejima. On je bio jedna od onih osoba koje su podržavale ekstremističku genocidnu ideologiju, i zato počasti koje su mu dodeljene šalju užasnu poruku kosovskom društvu i strašno vređaju sećanje na njegove brojne žrtve“, napisao je Zurof u odgovoru Tanjugu.
Zurof je podsetio da je početkom februara prošle godine apelovao na Evropsku uniju da obustavi projekat koji su preduzeli zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, kao i da je obavešten da se odustalo od projekta.
Džafer Deva bio je nacistički kolaboracionista, aktivan u formiranju SS divizije „Skender-beg“ i poznat po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, preneo je Tanjug.
Deva je za vreme Drugog svetskog rata bio gradonačelnik Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.
Kuća Džafera Deve u Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
SRBIJA
Pisma ambasadorima SAD, Nemačke, Izraela i Švedske zbog namere Prištine da obnovi simbol nacizma
Nemačko osvajanje - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
SRBIJA
Kurti obnavlja kuću „kosovskog Hitlera“, Zapad ćuti jer mu odgovara sve što je upereno protiv Srba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala