Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti obnavlja kuću „kosovskog Hitlera“, Zapad ćuti jer mu odgovara sve što je upereno protiv Srba

© Sputnik / A.ShadrinNemačko osvajanje
Nemačko osvajanje - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
Pratite nas
Aljbin Kurti hvata korak sa nečim što je postalo trend Zapada, a što je najupadljivije u Ukrajini gde se pruža otvorena podrška onima koji imaju nacofašističko opredeljenje. Istoričar Miloš Ković ovako objašnjava ćutanje Zapada dok Kurti obnavlja kuću Džafera Deve, "kosovskog Hitlera".
Iako su Misije UNDP-a i EU početkom februara ove godine zaustavili privremene prištinske institucije u nastojanju da obnove kuće nacističkog saradnika Džafera Deve, Aljbin Kurti ponovo je nastavio sa ovim projektom a Zapad je ovoga puta na to ostao nem.

Kurti hvata korak sa Zapadnim trendom

Istoričar Miloš Ković kaže da ga ništa više ne iznenađuje od strane Zapada.
„To što radi Aljbin Kurti je prosto hvatanje koraka sa nečim što je mnogo širi trend. To je naravno najupadljivije u Ukrajini gde Zapad otvoreno podržava one koji ne kriju svoja nacofašistička opredeljenja. Prosto, dobar je svako ko će moći da bude upotrebljen protiv Rusa, odnosno protiv Srba koje Zapad i dalje vidi kao „male Ruse“,“ objašnjava Ković.
Istoričar podseća da smo se mi sa tim suočili još tokom ratova u kojoj je razbijena Jugoslavija.
„Setimo se da su redove hrvatske vojske popunjavali ekstremni desničari i ljudi otvorenih nacofašističkih ubeđenja. I tada smo razumeli da politički Zapad ne samo da ne želi da ih u tome zaustavi već i da ih podržava,“ podseća Ković.

Zapad je na to ćutao i tokom rata u SFRJ

Naš sagovornik ističe da je posle rata ta ideologija većine Zapada ostala prisutna.
„Kasnije smo mogli da vidimo punu obnovu i posle rata ustaške ideologije u Hrvatskoj koja se na mnogo načina ispoljavala. Ista situacija je bila i u BiH pa čak i u Crnoj Gori,“ navodi Ković.
Za projekat obnove kuće Deve, koji je početkom godine izazvao burne reakcije, vlada u Prištini je za 2023. izdvojila 300.000 evra, što je potvrdio i ministar kulture Hajrula Čeku.
U februaru ove godine, kada je sve bilo spremno za početak konzervacije i restauracije, reagovali su Srbi na KiM, ali i brojne organizacije, kao i ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode, koji je apelovao „da se ne iskrivljuje istina o holokaustu”.

Regrutovao za SS divizije

Deva je inače bio gradonačelnik Kosovske Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije za vreme nemačke okupacije, a 1943. dobio je instrukcije nemačke vrhovne komande za Balkan da oformi vladu koja će voditi računa da ciljevi Nemačke ne budu ometeni, a već oktobra iste godine postao je ministar unutrašnjih poslova u Tirani.
Deva je takođe poznat i po aktivnoj ulozi u regrutovanju boraca u ozloglašenu SS diviziju „Skenderbeg”.
Efraim Zurof - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
SRBIJA
„Deva je simbol zločina nad Srbima i Jevrejima“: Šta piše u protestnom pismu delegaciji EU
Kuća Džafera Deve u Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SRBIJA
Istoričar: Srpsko nasleđe na Kosovu najlepši manastiri, a albansko — Deva, Boljetinac, Galica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala