- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Amerika šalje novo oružje; Ukrajinci plaše Nemce ratom

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 315. Broj ruskih vojnika koji su poginuli u ukrajinskom napadu na Makejevku u DNR porastao je na 89, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U Beloj kući isključili su mogućnost da se nove teritorije zadrže u sastavu Rusije, jer one ne mogu biti osnova za prave pregovore.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:00 04.01.2023
Administracija Sjedinjenih Američkih Država razmatra mogućnost isporuke borbenih pešadijskih vozila "bredli" Ukrajini, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden tokom razgovora sa novinarima u Kentakiju.
Američki lider je upitan da li Vašington razmatra mogućnost isporuka "bredlija" Kijevu.
„Da“, odgovorio je predsednik.
On je takođe rekao da je u sredu razgovarao sa liderom republikanske manjine u američkom Senatu Mičem Mekonelom (iz Kentakija) o „spoljnoj politici, Ukrajini“.
19:42 04.01.2023
Zamenik ministra za informisanje DNR Danil Bezsonov objavio je na Telegramu presretnuti razgovor poljskih plaćenika u mestu Marinka (Donjecka Narodna Republika).
Prema njegovim rečima, ukrajinska komanda je neposredno pre novogodišnjih praznika prebacila dve grupe boraca na taj deo fronta. Bezsonov je pojasnio da su u početku grupe brojale ukupno 120 ljudi, ali da je do sada samo oko 30 preživelo.Bezsonov je objavio presretnuti razgovor plaćenika.
„Gde smo došli?! Drugačije su nam govorili… Ovde nemamo gde da se sakrijemo… Veza se prekida… Ukrajinci su pobegli, a nas nisu upozorili. Imamo gubitke. Velike gubitke… Gađaju nas ukrajinski minobacači. Čujemo odakle se puca. Neka prekinu!... Razbili su nas. Čekali su nas!.. Potrebna nam je pomoć.. Zašto svi ćute??“, citirao je Bezsonov razgovor poljskih plaćenika.
19:05 04.01.2023
Generalni sekretar UN Antonio Guteres spreman je da posreduje u sukobu u Ukrajini ako obe strane to zatraže., saopštio je na brifingu predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, odgovarajući na pitanje da li ima napretka i kontakata oko ukrajinske inicijative da se krajem februara održi „samit mira“.
"Razgovarali smo o tome sa generalnim sekretarom pred Novu godinu, kada je vest o tome izašla. Generalni sekretar je jasno rekao da je uvek spreman da posreduje ako to žele obe strane. U izvesnom smislu, to bi mogao da kaže za svaki sukob u svetu. Siguran sam da će, kada se vrati u Njujork, dobiti detaljan izveštaj o ovom pitanju“, rekao je on.
18:53 04.01.2023
SAD nameravaju da pruže Kijevu novu vojnu pomoć u narednim danima i nedeljama i ne očekuju da će uskoro nastupiti mir u Ukrajini, saopštio je na brifingu koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.
"Na istoku (Ukrajine) borbe su bile posebno intenzivne u poslednjih nekoliko nedelja. Mislim da možemo očekivati da će se ovakve borbe nastaviti još neko vreme, tako da nastavljamo da pružamo pomoć Ukrajini u sferi bezbednosti. Videćete da ćemo u narednim danima i nedeljama to ponovo uraditi", rekao je on.
Portparol Bele kuće rekao je da Amerikanci veruju da Rusija nastavlja da raspoređuje dodatne trupe na istok Ukrajine, uključujući i kod Donjecka, kako bi u ovom sektoru fronta prebacila tas na vagi na svoju stranu.
Novi paketi američke vojne pomoći Kijevu mogu uključivati dodatne sisteme "hajmers", saopštila je Bela kuća.
18:36 04.01.2023
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je ukrajinskim medijima da bi, ako Nemačka ne isporuči tenkove Ukrajini, sukob moga da se premesti na njenu teritoriju.
„Ako gospodin (nemački kancelar Olaf) Šolc želi da se Nemci kod Berlina i Štutgarta, u nemačkim tenkovima, bore protiv Rusima, onda neka nastavi ovu igru, vrši ankete, da li treba da isporučuju tenkove ili ne“, rekao je Danilov.
On je napomenuo da druge evropske zemlje razumeju „ogromne izazove“ i pomažu Ukrajini „150 odsto“.
Ukrajinski predstavnici nastavljaju da vrše pritisak na Berlin u vezi sa snabdevanjem tenkova.
18:03 04.01.2023
Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom tenkove AMX-10 RC, javlja Rojters, pozivajučći se na Jelisejsku palatu.
17:00 04.01.2023
Pet osoba je poginulo dok je 15 povređeno tokom ukrajinskog granatiranja Vasiljevke u Zaporoškoj oblasti Rusije, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki.
Među povređenima su četiri pripadnika Ministarstva za vanredne situacije.
Balicki je dodao da je oštećena i civilna infrastruktura.
15:31 04.01.2023
Upotreba ruskih dronova je sedam puta jeftinija od ukrajinskih raketa PVO koje ih obaraju, piše "Njujork tajms".
Kako navodi list, u sukobu u Ukrajini „raste disbalans“, pošto je masovna upotreba sredstava odbrane ukrajinskih snaga, uključujući protivvazdušnu odbranu, „mnogo skuplja od dronova“.
„Ovo bi, prema mišljenju brojnih vojnih eksperata, moglo da ide na ruku Moskvi na duge staze“, navodi se u članku.
Pravi pobednik, prema "Njujork tajmsu", „možda će na kraju biti zemlja koja manje troši“.
13:59 04.01.2023
Kijev: UN treba da pošalje mirovnjake u Zaporošku nuklearku
Ujedinjene nacije treba da pošalju mirovnjake u Zaporošku nuklearku bez postizanja dogovora sa Rusijom o zoni bezbednosti na stanici, izjavio je predsednik ukrajinskog „Energoatoma“ Petar Kotin za Rojters.
„Problem je u tome što nema rešenja na nivou IAEA. Proces ne ide napred. Predlažemo da se ovaj problem podigne na sledeći nivo“, rekao je Kotin.
Prema njegovim rečima, ukrajinski zvaničnici će u sredu razgovarati o tome kako pokrenuti pitanje mirovnih snaga u okviru Saveta bezbednosti UN.
On je dodao da Ukrajina treba silom da povrati kontrolu nad nuklearkom, jer stvaranje zone bezbednosti ne izgleda realno.
„Ne mislimo da je to realno. Nova godina je, a ova zona (bezbednosti) nije stvorena“, konstatovao je Kotin.
Prema njegovim rečima, najverovatniji razvoj događaja je povratak nuklearne elektrane pod kontrolu ukrajinskih vojnika.
„Naša glavna nada je na ukrajinske oružane snage“, zaključio je Kotin.
Ukrajinski zvaničnici su prvi put predložili raspoređivanje mirovnih snaga čak i u odsustvu sporazuma sa Rusijom, navodi agencija Rojters. Direktor IAEA Rafael Grosi je krajem decembra primetio da se konsultacije sa Rusijom i Ukrajinom o stvaranju zaštitne zone u Zaporoškoj nukleanoj elektrani nastavljaju. Ranije je Kremlj saopštio da je neophodno zahtevati od Ukrajine da povuče teško naoružanje od nuklearke i prestane sa granatiranjem. Moskva je istakla i da nema značajnijeg napretka u zoni bezbednosti oko Zaporoške nuklearke.
13:39 04.01.2023
Kijev na proleće planira ofanzivu
Kijev planira da na proleće intenzivira borbena dejstva, saopštio je načelnik Glavne uprave obaveštajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine general-major Kiril Budanov za televiziju „Ej-Bi-Si njuz“.
„Ovi meseci će biti vojno najvreliji“, odgovorio je Budanov na pitanje voditelja o njegovim očekivanjima za narednih šest meseci sukoba.
Budanov očekuje da će mart biti mesec najžešćih borbi. Prema njegovim rečima, Ukrajina planira da na proleće pokrene ozbiljnu ofanzivu.
13:08 04.01.2023
Oružane snage Ukrajine gađale su vojnu komandu u Vasiljevki u Zaporoškoj oblasti. U napadu su poginule dve osobe, saopštio je član saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov

„Pala je teška artiljerijska granata na kancelariju vojne komande, gde je bio formiran red lokalnog stanovništva za dobijanje propusnica za lična vozila“, napisao je Rogov na svom Telegramu.

Rogov je posle dodao da je ispaljeno najmanje četiri granate, kao i da su one pogodile višespratnicu pored komande.
11:32 04.01.2023
Borbena dejstva u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruske snage uništile pet ukrajinskih diverzantskih grupa u LNR i DNR
09:57 04.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na čitavoj teritoriji Ukrajine.
09:46 04.01.2023
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništenja uporišta i oklopne tehnike Oružanih snaga Ukrajine visoko preciznom municijom nove generacije.
Ova municija ima visoku efikasnost i filigransku preciznost, dodaje se u saopštenju Ministarstva.
08:37 04.01.2023
Zajedničkim dejstvima vojnika Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije tokom prethodna 24 časa uništeno je sledeće neprijateljsko naoružanje i vojna oprema: dva tenka (T-64BV), osam jedinica oklopnih i automobilskih vozila, a u vazduhu je oboren i jedan dron, saopštila je Narodna milicija DNR.
Pored toga, likvidirano je preko 35 pripadnika neprijateljskih snaga.
U saopštenju se ističe da ukrajinska strana nastavlja da teroriše civile Republike, nanoseći intenzivne artiljerijske napade na stambena naselja i civilnu infrastrukturu koji ne predstavljaju vojne objekte.
U toku prethodnog dana na meti neprijateljskih napada našlo se devet naselja Republike, a tom prilikom poginuo je jedan civil, dok je četvoro ranjeno, od čega jedno dete.
07:42 04.01.2023
Sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad mora u oblasti aerodroma Belbek, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.
07:40 04.01.2023
Deo vojnika poginulih u granatiranju Makejevke pokušali da spasu svoje ranjene saborce, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.
„Većina njih, jedva izašavši iz zgrade koju su oštetili američki ‘hajmersi’, čim su došli sebi vratili su se da izvlače svoje saborce. Potom su, kada su stigli pripadnici Ministarstva za vanredne situacije, pomagali da se spasu ostali. Pomagali su rizikujući svoje živote. A neki od poginulih su oni koji su poginuli kada su se vraćali da spasu svoje kolege“, napisao je Pušilin na svom Telegramu.
07:36 04.01.2023
Gašenje požara nakon napada ukrajinskih snaga na privremenu bazu ruske vojske u Makejevki - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruske snage uništile ukrajinski „hajmars“ iz koga je pucano na vojnu bazu u Makejevki
07:34 04.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Harkovskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.
07:33 04.01.2023
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan planira da u sredu razgovara telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegom Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim, saopštio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin za televiziju „NTV“.
Prema Kalinovim rečima, Erdogan namerava da sa predsednicima razgovara o rešavanju ukrajinske krize.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala