- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruske snage uništile pet ukrajinskih diverzantskih grupa u LNR i DNR

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaBorbena dejstva u zoni specijalne vojne operacije
Borbena dejstva u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Ruske snage su u LNR i DNR u protekla 24 časa uništile pet diverzantsko-obaveštajnih grupa ukrajinskih neonacista, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
U tom pravcu ubijeno je i ranjeno više od 150 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan oklopni transporter, sedam oklopnih vozila i tri kamioneta.
U oblasti Časov Jar i Avdejevka u DNR uništene su dve radarske stanice za protivbaterijsku borbu američke proizvodnje AN/TPQ-50.
Kod Kramatorska su ruske snage uništile skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja stranih plaćenika.
U kupjanskom pravcu u Harkovskoj oblasti je tokom proteklog dana ubijeno više od 40 ukrajinskih vojnika, a uništena dva automobila. Takođe je kod Limana 1 u Harkovskoj oblasti uništena diverzantska grupa ukrajinskih snaga.
U krasnolimanskom pravcu ruske trupe su izvršile artiljerijske napade na dva jurišna odreda, koncentrisanje ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u LNR. U ovom pravcu, gubici ukrajinskih formacija tokom proteklog dana iznosili su više od 150 poginulih i ranjenih vojnika i uništen oklopni transporter, sedam borbenih oklopnih vozila i tri kamioneta.
U ofanzivi Oružanih snaga Rusije u donjeckom pravcu ubijeno je više od sto pripadnika ukrajinskih snaga, a uništen je jedan tenk, četiri borbena oklopna vozila i pet automobila.
U južnodonjeckom pravcu sprečeni su neuspešni pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da izvrše kontranapad na položaje ruskih snaga u oblasti Dorožnjanke u DNR. Protivnik je potisnut na prvobitne položaje.
Osim toga, u artiljerijskim napadima na položaje ukrajinskih snaga u Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti ubijeno je više od 180 ukrajinskih vojnika, a uništeno pet tenkova, pet borbenih vozila pešadije, tri borbena oklopna vozila i 10 automobila.
U Zaporoškoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici uništeno je pet skladišta artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine.
Tokom kontrabaterijske borbe kod Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici otkriven je položaj i uništen je lanser višecevnog raketnog sistema „Uragan“, dok su kod naselja Pokaljano u Harkovskoj oblasti i naselja Orehov u Zaporoškoj oblasti uništene tri ukrajinske samohodne haubice 2S1 „Gvozdika“. U rejonu sela Serebrjanka u DNR zajedno sa poslugom uništena je i haubica D-20.
Ruski borbeni avioni su kod Kramatorska u Donjeckoj Narodnoj Republici i naselja Novopavlovka u Nikolajevskoj oblasti oborili avione MiG-29 i Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.
Ruski sistemi PVO su tokom proteklog dana uništili šest ukrajinskih bespilotnih letelica u Zaporoškoj oblasti, Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 357 aviona, 199 helikoptera, 2.813 bespilotnih letelica, 399 protivvazdušnih raketnih sistema, 7.408 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 968 borbenih vozila za višecevne raketne sisteme, 3.772 oruđa poljske artiljerije i minobacača, kao i 7.920 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala