- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Fregati „Admiral Gorškov“ predstoji duga plovidba, biće primenjene rakete „cirkon“

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaFregata Admiral Gorškov
Fregata Admiral Gorškov - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Fregata „Admiral Gorškov“ će tokom dugog pohoda po Atlantiku, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru primeniti hipersonične rakete „cirkon“, izvestio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Glavni napori tokom plovidbe biće usmereni na suzbijanje pretnji Rusiji, održavanju mira u regionu i stabilnosti zajedno sa prijateljskim zemljama. Tokom obuke, posada će uvežbati primenu hipersoničnog oružja i krstarećih raketa velikog dometa u različitim uslovima“, saopštio je Šojgu na današnjoj ceremoniji upućivanja u vojnu službu fregate „Admiral Gorškov“.

Ministar je istakao da je specifičnost „cirkona“ što je garantovano nadmoćniji od protivraketne i protivavionske odbrane, a pri brzini od 9 maha domet rakete iznosi do 1.000 kilometara.
Prema njegovim rečima, brod je sposoban da nanese precizne i snažne udare po protivniku na moru i kopnu.
Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin putem video-linka naredio da se fregata „Admiral Gorškov“, opremljena raketnim sistemima „cirkon“, pošalje u vojnu službu.
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.
Fregata Severne flote projekta 22350 „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“  - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
RUSIJA
Fregata Severne flote „Admiral Gorškov“ spremna za obavljanje borbenih zadataka
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala