- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nije lako biti Skot – a još gore je kao takav ući u sukob sa „moćnim“ Srbima

© CLIVE ROSESkot Parker, Aleksandar Mitrović
Skot Parker, Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Kažu da ima nešto u nauci o imenima, ali mogu da kažu i da ne valja ulaziti u sukobe sa Srbima. Potvrdu obe tvrdnje tokom 2022. godine dala su dvojica imenjaka, engleski trener Skot Parker i australijski političar Skot Morison.
Parker je godinama unazad slovio za jednog od najtalentovanijih fudbalskih trenera u Engleskoj i predviđalo se da će jednog dana biti i selektor, ali je umesto toga postao trener koji je dobio najbrži otkaz u Premijer ligi još od 1998. godine.
Tada je Kristijan Gros dobio otkaz u Totenhemu posle tri utakmice, a Parker je dobio zahvalnicu od Bornmuta pošto je na njegovoj klupi proveo četiri meča, zaključno sa porazom od Liverpula (9:0).
Poznat i kao vrlo tvrdoglav čovek, Parkera dobro pamtimo i kao trenera koji je „maltretirao“ Aleksandra Mitrovića, dok je sedeo na klupi Fulama.
Često ga je držao na klupi, interno kažnjavao i tvrdio da nema kvalitet za Premijer ligu, što je Srbin najbolje demantovao ove sezone kada je postigao četiri gola na četiri utakmice u eliti pod trenerom Markom Silvom.
Malerozni start i gol razlika 1:16 na prve četiri utakmice samo su kazna za Parkera koji je postao drugi Skot, koji je platio cenu za maltretiranje „velikog“ Srbina.
Pre njega je bivši australijski premijer Skot Morison ostao bez funkcije i upao u političke probleme posle odluke da otkaže vizu Novaku Đokoviću.
On je predvodio hajku na srpskog tenisera koja se na kraju završila deportacijom i onemogućavanjem jednog od najboljih tenisera svih vremena da brani trofej na Australijan openu u januaru 2022. godine.
Morison se potom i sam našao pod istragom da je prekršio svoja premijerska ovlašćenja.
Naime, u avgustu se ispostavilo da je Morison postao i ministar zdravlja, finansija, trezora, unutrašnjih poslova, dve godine pre nego što je izgubio vlast. Većina ministara nije znala da deli portfelje sa Morisonom.
On se branio da je sebi dao ovlašćenja u nekoliko ministarstava u teškim vremenima tokom pandemije, nazivajući potez parlamenta "odmazdom" protivnika.
Istraga je pokazala da su njegova imenovanja bila zakonita i da je svoja dodatna ovlašćenja iskoristio samo jednom - da poništi odluku jednog ministra u pitanju koje nije povezano sa pandemijom.
Istraga je, međutim, utvrdila da je Morison, koji je sada poslanik, „fundamentalno potkopao“ vladu, kao i da većina njegovih imenovanja nije imala nikakvu vezu sa pandemijom. Vlada aktuelnog premijera je obećala da će doneti nove propise koji će obavezati premijera da sva slična imenovanja ubuduće budu javno objavljena.
Premijer Entoni Albaniz je rekao i da je parlament dužan da osudi postupke njegovog prethodnika jer je Australiju udaljio od „dragocene demokratije“.
„Javnost nije znala nešto na šta je imala pravo da zna... to je podrilo funkcionisanje ovog parlamenta, što je podrilo naše demokratske institucije“, naveo je Albaniz.
Morison je u parlamentu rekao da, gledajući unazad, veruje da su njegove odluke bile „nepotrebne“ i da im je posvetio „nedovoljnu pažnju“.
„Niko od nas ne može da tvrdi da je nepogrešiv u takvim okolnostima“, istakao je Morison.
Očigledno je da nije lako zvati se Skot i verovati u svoju nepogrešivost, naročito ako se uđe u sukob sa Srbima.
Milutin Šoškić, Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
SPORT
Amerikanci nisu zaboravili velikog Šoleta: „Bio si mi drugi otac“ /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala