- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rogozin tražio od francuskog ambasadora da fragment granate koji mu je izvađen preda Makronu /foto/

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaBivši direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin
Bivši direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
Bivši direktor „Roskosmosa“ i rukovodilac specijalnog odreda vojnih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin, koji je ranjen u Donbasu, poslao je fragment granate koji su mu lekari izvukli iz vrata francuskom ambasadoru u Rusiji Pjeru Leviju, a u Sputnjik je imao uvid u propratno pismo.
Pismo i fragment predati su danas u rezidenciju francuskog ambasadora u Moskvi.
Rogozin je u pismu istakao da se sa zadovoljstvom seća zajedničkih razgovora i zajedničkog odlaska sa francuskim ambasadorom na Borodino i Bajkonur, kada su mnogo i često razgovarali o perspektivama rusko-francuske političke i ekonomske saradnje.

„Nažalost, stav vaše zemlje i zemalja NATO-a o rastućoj vojnoj pretnji u blizini granica Rusije doveli su do tragičnog raspleta. Reči i dela Francuske su se na čudan način dijametralno razišli. Zvanični Pariz izdao je delo velikog De Gola i postao jedna od najkrvožednijih država u Evropi. Vaša zemlja se potčinila diktatu Vašingtona i postala je marionetska država poput Višijeve vlade, služeći najnižim instinktima nacista“, naglasio je Rogozin.

On je podsetio francuskog ambasadora da je nedavno zbog podlog terorističkog akta u Donjecku zadobio teške povrede. Dodao je da je samo zahvaljujući velikom umeću i znanju ruskih vojnih i civilnih lekara živ i skoro zdrav.

„U ovoj koverti pored mog pisma vidite i fragment granate, ispaljene iz francuske samohodne artiljerijske haubice 'cezar'. Prošao mi je kroz desno rame i zaglavio se kod petog vratnog pršljena, samo milimetar od toga da me ubije ili učini nepokretnim invalidom“, ističe Rogozin.

On je podvukao da je taj projektil ispaljen iz francuske haubice ubio njegova dva mlada prijatelja, ostavivši njihove žene udovicama, a decu siročadima. Pored toga, naglasio je da Levi sigurno zna koliko su civila francusko oružje i francuski plaćenici ubili u Donjecku i gradovima Novorusije koji se nalaze u blizini fronta.
Obraćajući se ambasadoru, Rogozin je izrazio nadu da Levi shvata u kojoj meri je lično odgovoran za ova ubistva.

„A fragment koji su hirurzi izvadili iz moje kičme molim da predate francuskom predsedniku Emanuelu Makronu. I još mu recite da niko neće izbeći odgovornost za ratne zločine Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke i drugih zemalja NATO u Donbasu“, napisao je Rogozin.

Hotel u kome je Dmitrij Rogozin boravio sa grupom vojnih savetnika „Carski vukovi“ u Donjecku našao se na meti ukrajinskog granatiranja 21. decembra. Napadi su izvođeni visoko preciznom municijom. Rogozin je nakon ranjavanja prebačen u bolnicu u Rostov na Donu, a kasnije u Moskvu. U granatiranju je ranjen i premijer DNR Vitalij Hocenko, a poginuo je njegov telohranitelj i jedan član grupe „Carski vukovi“.
On je 26. decembra imao operaciju u kojoj mu je izvađen geler iz vratnog pršljena.
Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
RUSIJA
Rogozin poručuje Kijevu: Neću vam ostati dužan, odgovaraćete za moje poginule drugove
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala